tisdag 21 december 2010

debatt i kroatien> sverige

feministiskt initiativ !
jag vistas sedan en tid i Kroatien där en kvinnlig politiker kämpar för de handikappades rättigeter i samhället. kroatien är ett system av inbyggd orättvisa och det finns mång grupper som drabbas. man kan utan att tveka installera en inackordering på sjunde våningen utan hiss och kräver att gäster bär sina väskor och liknande de sju trapporna. detta stör inte servicenivån, man tycker det är roligt.
i de så kallade hostel finns inget miljötänk eller handikappanpassning. detta är en bllig inkvartering som vänder sig till travellers. som västerlänning blir man förskräckt.
hygien i kök och toaletter är bristfällig, och orena lakan inte ovanligt.
detta ger en inblick i denna kvinnliga politikers ingångsläge.
och som kvinna så får hon säkert inte så mycket utrymme på talarlistan osv.
detta för tankarna till sverige.
det finns en liten men dock en grupp i samhället som får ett handikappad barn. denna grupp människor drabbas av en personlig sorg och skall nu slussa in i ett vårdsystem som svensk sjukvårdsförvaltning erbjuder.
denna vård kan se hlet olika ut beroende på vilken region man tillhör.
i göteborgs förort, hittar vi tre familjer med gravt handikappade barn, som vårdas i hemmet av modern mot en ersättning. lägenhetens handikappsanpassas med hjälp av hantverkare och en taxi hämtar och lämnar barnen till skolan.
men detta är barn med olika diagnoser. det är krampanfall mitt i natten, det är vredesutbrott , de klarar inte höga ljud i form av gräsklippare eller liknande arbeten som utförs automatiskt i ett bostadsområde.
varför gör man något så dumt.
de anhöriga tvingas gör avkall på sin frihet, sin utveckling på grund av detta hemvårdande av handikappade barn med assistans.

varför inte erkänna att dessa familjer fått ett handikappat barn vilket drabbar alla anhöriga. bygg bostäder i grupp som är ordentligt handikappanpassad, anställ ett team som finns till hans dygnet runt och inkludera de friska barnen i denna hysteriska våurbulens. se till att alla får sina utvecklingsbehov tillfredsställda av frihet, lugn nattsömn intellektuell stimulans etc.
konklusion:
det finns en orättvisa i vård av handikappade barn i ett territoriellt perspektiv
det finns en orättvisa mot anhöriga i dessa familjer.
och detta är ett genusproblem
detta är ettdemokratiproblem
denna kvinna i kroatien har ett informationsproblem, hon är kvinna, men hon gör det, hon kämpar för minoriteters rätt i det moderna industrialiserade samhället. vad gör ni?