lördag 18 december 2010

zap en stad i världen.

en sovande stad med väloljande kommunikationssystem. en formell organisation som väl harmonierar med den informella. man löser det mesta
på de lokala festerna eller sammankomsterna. invånarna tar ansvar och staden sköts i samförstånd. man har likartade regler för trädgårdar, bilar, barn och hundar. ett trivsamt liv helt enkelt
billig mark och ekonomiskt uppsving ger exploateringseffekter. nya bostäder projekteras och byggs.
den nya befolkningen skall assimileras till den tidigare ochnu inträder ett ekonomiskt nedgång i kroatiens ekonomi.
lån amorteringar och räntor tar över, och den infrastrukturella utbyggnaden avstannar. kyrkan i byn tar sitt ansvar och bygger en ny ståtlig kyrka med tillhörande verksamhet, kyrkkaffe och syförening.
skolor, sporthallar, kommunikation till zag avstannar. sophämtning med ekologiskt nytänkande avstannar.
ett stagnationsläge i ekonomi som får konskekvenser för den unga generation, som alltid. de bussas till zag:s skolor i ett kommunikationssystem som är överbelastat.
de affärer som etablerat sig under bubblan har svårt att överleva.
en stagnationsfas och hur tar man sig ur den? nya projekteringar av bostäder. och nu blir det lägenheter som säljs ut till underpriser och med detta följer en ny grupp av medborgare.
och denna grupp kommer inte tll dukat bord. kanske finns det politiska krafter i den befolkningen som startar kooperativa daghem och skolor. kanske finns det krafter med folklig organisering som hobby.
men av tradition har östeuropa ingen folklig politisk organiseringstradition. fackföreingar, bostadsföreningar och en allmänn misstro till folkliga självutnämnda ledare.
anarki. kanske trotskij kan vara en lösning för detta ekonomiska tillstånd av stagnation.
just nu råder laissez-faire och den tidiga befolkningen hjälper varandra och har ett gediget kontaktnät och trust i alla ekonomiska sammanhang. det får man komma ihåg.
ja så kan det gå när man leker nyrik. uppkomlingar.