söndag 6 juni 2010

narva mellan estonia och ryssland 2

på bussen till narva denna lördagsmorgon finns naturligtvis den obligatoriska festprissen. han har varit ute hela natten och är nu på väg hem. full och pratsam, detta guds gåva till mänskligheten pratar med alla och har ingen förståelse för att andra resenärer inte har samma flöde denna morgon.

i göteborg är det vanligt. hög procent av arbetslöshet gör att alkoholen tar över. dessa överförfriskade män provocerande, lynniga med blandmissbruk.

på spårvagnen, alla nationaliteter, fulla finnar eller fulla svenskar. alla vet. och ju längre resan löper ju mer förbannade blir de. spinner loss och alla vet att tanten hemma kommer att få stryk när han vacklar in genom dörren, hon betalar hans dricka och får  ta skiten och polisen flinar och frågar

bor han här, nu sover ni båda två.

den överförfriskade estländaren går av i Rakvere och är på gott humör då andra bussresenärer hållit humöret uppe.

väl framme i Narva står det milslånga köer av tradare som skall in i Ryssland. och tydligen är detta inte ovanligt.

nitiska tullare , men är det inte lite överdrivet.

någon borde göra något. eu-medlem och allt.

på min promenad i narva ser jag fabrikslokaler, industribyggnader . stor och nedlagda förfaller de. Det handlar om 1000-tals kvadratmeter.

vad jag skulle göra med dessa lokaler om jag fick bestämma. glasgolv, glastrappor. utställningshallar. visa upp ryssland för köande bilister. pälsar, bärnsten, vodka.

this town is build by dreams.