tisdag 18 maj 2010

en resa fran bratislava via prag, warsava till vilnius

Warsava ar en vacker stad. Gammal arkitektur och  ny arkitektur, men med en foraldrad genusordning.
Att se busschaufforer gasa pa I vattenpolarna for att skvatta ned gaeende ar inte kul.
Jag har sett for mycket av barsnlig manlighet, bus.
Jag har sett for mycket av barn som Fortville forsoker skapa ordning, det ar inte kul.
Jag vet inte va dallt heter men det var en park med Plathastar I olika farger, dar man hade stallt upp stalling och band over hela sidewalk.
Samtidigt stod en man och vantade for att sedan springa over grasmattan.det var ingen joggare utan han skulle vara markvardig.
Jag och andra promenerande, gick runt stallningarna, och nar jag vande mig om kom bussen och fullstandigt vrakte upp vatten pa sidewalk..ok
Jag gick  runt hornet och moter en polsk pojke. Han trivdes med sig sjalv, trivdes I sina klader och han skulle aldrig skvatta ned forbipasserande, jag vet detta.
Hur manga ganger har man inte sett upp givna barn med tom blick som fullstandigt genomskadat vuxenvarlden och foraktar den.
Varfor retar man ett barn?
For man sjalv blivit uppfostrad sa, och har inte vett att bryta, och har kanner jag att den yngre generationen I polen ar styrkan. De gar emot fordomar, attityder. De ar bra.
Min utgangspunkt I motet med ett barn ar att jag behover inte provocera eller gora fel, skoja till det,det jag gor ar att bete mig korrekt.

Pa taget till Vilnius var en grupp underarm, om de var fotbollssupporters eller liknande vet jag inte. Eller om de kom fran en annan ort och besokt warsava under fredagen vet jag inte.
Det forsta som hander ar att en mna kommer och stanger rulltrapporna, som innebar en marketing om utanforskap.
Darefter dundrar en tjugomannatrupp av kravalllkladd polis in och omringar gruppen.
Nar de kommer upp pa taget far de sina platser av en korrekt personal, ikladd oklanderlig auniformer och lugnet rader.
Det fanns ingen provokation I motet, fanns ingen antydan om utanforskap.
Och dessa underarm arbetar utifran vill du ha respekt far du visa respekt och omvant visar du respekt moter du respekt.
Och det ar nytt. Att komma fran den Balkan according, att vrje mote ar en kraftmatning om position.overlagsen, underlagsen..
Detta har inte denna gruppen inbordes, vilket gor att de inte kan kontrolleras, opch se det ar farliga grejer de.
Eftersom konduktorerna var proffisionella  behovdes inte de ovriga yrkeskategorierna.
Taget var frascht och rent vilket gor att dessa unga manniskor kan kommunicera och interagera med omgivningen.

Sedan nar man kommer ut pa landsbygden och ser dessa bruna trad med fortinat rot system, loanword avloppsledningar och soppasar och sopor overallt.
Ar det inte sa att for en stor del av den polska kvinnliga befolkningen ar svamp och bar en av arets hojdpunkter, da man far ett kvitto pa sin duglighet, I saftning, syltning, inlaggningar. Jag ar Ganske sker pa att detta ar folksjalen. Nte ens det kan man unna sin nation. Att plocka lite bar och svamp I en ren skog och nature. Ackligt.
Vad man gor nu ar att lagg pa den unga generationen att losa miljofragan, att skapa nya relations monster och detta I en samre utbildningssituation, av ekonomisk skal. Det ar klart att det blir problem.