onsdag 14 juli 2010

turisten i fokus

efter att ha studerat livsmedelsaffärer, jag har aldrig sett så mycket frysdiskar med färdiglagat i hela mitt liv, jo det har jag i malmö.
och i bokhandeln var halva ytan fylld av kokböcker och inredning.
hade detta varit sverige hade detta varit en kraftig kritik mot kvinnorna. i sverige urholkas kokkonsten, och tv visar

matlagningsprogrm. hur man steker, skär kokar och presenterar.
men här i litauen kanske et betyder något annat.
i Sverige har matlagningen urartat så till den milda grad att i ytterområdena i storstäderna har man hälsoprojekt, där

kvinnor lär sig att laga mat, motionera samt ha en aktiv fritid.
komma bort från köksbordet kaffekoppen och skvallret med grannarna, veva in en fryspizza i micron och sleva i sig ur

kartongen.

det fryst färdiglagade rätterna tar stor yta och sedan kommer sprit, vin och öl och fyller upp resten. kul.
man kanske skall ta och prova en kycklingsoppa på en restaurang, pulver eller?.
men vad gör man om man använder färdiglagat.
läser sagor för sina barn?
spelar fotboll med sina barn?
tittar på TV
läser böcker från biblioteket?

man har tid.

min åsikt efter två månader i baltikum är att den traditionelle turisten åker till baltikum för att dricka billig alkohol och

besöka en sexklubb, och det finns ingen anledning att ändra på detta.
efter att ha ätit det franska köket, det bulgariska, slovenska och serbiska köket är maten inte bra.
de infrastrukturella problemen efter frigörelsen från sovjet ger brister.
natur och stränder finns på andra ställen.
tallinn, riga och vilnius gör inget särskilt intryck på mig.
de infrastrukturella bristerna ger en smak av hemstickade raggsockor med blommor på. ingen vill ha dem.
i bosnien och serbien stickar man också strumpor med tradition. färgglada sockar för alla åldrar. man vill dansa i dem.