måndag 15 oktober 2012

under veckan som gick tittade jag på svensk tv.

efter besöket i lettland, där jag köpte garner och tyger, blev det inte mycket tid till att se på TV.

men det finns en musikkanal som sänds i balkan och baltikum.

mycket sexistiska signaler, mycket dålig populärmusik, som körs om och om igen. många av dessa videor är tveksamt om de över huvud taget får visas i svensk tv.

jag har besökt lettland två gånger detta år. i sugisti var det strax före en stadens festival i riga, och denna musikkanal hade laddat upp med riktiga brudar. det var bikinis, erotiska danser, avklätt och sexigt. kanske som en uppvärmning inför festivalen.

besöket i oktober var i anslutning till de franska feministerna som rasar på paris gator över den ökade prostitutionen, och om detta hör vi inte ett ord i sverige än mindre i lettland.

att balkan har en öppen handel med sexshops är ingen hemlighet och detta har nu även nått riga.

och varför upprör jag mig då över detta. folk gör väl som de vill. lettland, ett litet folk, två miljoner invånare som 2010 var ett land i uppåtgående. musik, traditioner, konst och design hade ett specifikt uttryck och var tekniskt skickligt, har idag bytts ut mot en amatöristisk kareokeestatus, ett hantverk som liknar målarböcker, medan designen stått still. intressant men vi har sett det förut.

samtidigt har riga svämmats över av kvarstannande turister. man har blivit illegal invandrare, och det är för många för en stad av rigas format. svenskar inget undantag.

unga svenskar som anser att riga är  en trendig stad. det är häftigt att hänga där, och man uppehåller sig i hotellen och restaurangernas närhet. man tigger helt enkelt . och en stad u uppåtgående teknologisk utveckling klarar inte av människor i det antalet som konsumerar häftiga upplevelser. man behöver människor som tillför en kompetens. det bildas onödiga spänningar mellan elit och bas, och den kollektiva kunskapen sänks. ingen vet något.

och att i detta öka prostitution och handel med sex är inte lyckat. det är min analys. turismen har brister. allmänna kommunikationer är ålderdomliga, barnvänliga turistmål har inte prioriterats. badorter och stränder är långgrunda och har sand, men inga kanske mer barnaktiviteter. en märklig satsning.