söndag 22 augusti 2010

jag är medveten om…

att resa i östeuropa gör en trött. man ser alla miljörörelser som inte finns. man ser alla kvinnofrågor som inte diskuterats. man möter kronras som efter frigörelsen från kommunismen skall spela enligt de kapitalistiska spelreglerna. och jag ser enbart förfallet.
konkurrens och kvalitet.

hur marknadskrafterna agerar. när en kvinna i biljettkassan inte pratar engelska. hon har aldrig varit i de länder som hon säljer biljetter till.
den fria marknaden har tydliga regler för information.
den fria marknaden har tydliga uttalade regler om konkurrens.

att se alla gamla beteenden som finns kvar i samhället sedan rysstiden. klockan går. almanackan byts ut, men inte i den östeuropeisk mentaliteten.
det kommer att bli fruktansvärda konflikter i euparlamentet. skall västeuropeiska kvinnor sänka sin medvetandenivå för att passa östeuropa eller skall den östeuropeiska kvinnan höja sin medvetandenivå till västeuropa. och vilken objektiv fristående institution skall sköta denna uppgift.

öst och väst pratar inte samma språk i kvinnofrågor.

man ser konsekvenser av den obefintliga miljöpolitiken. man ser konsekvenser av den obefintliga miljöaktivistens information till omvärlden.

skall väst sänka sig till östeuropas medvetandenivå eller skall östeuropa höja sin nivå till väst. det handlar om konkurrens och kvalitet i enligt de fria marknandskrafternas spelregler.

att sopa banan. i kaunas, litauen föll träden över gatan mitt i centrum, kanske som ett tecken till att göra nya kvastar till gatsoparna. bind din egen kvast och få vänner. som en konkret miljöaktivitet i det lilla formatet.