fredag 12 november 2010

ett kärt återseende med Freire.

Jag kom i kontakt med pablo freire första gången i tjugoårsåldern.och jag fick chansen att friska upp minnet med den bekantskapen.

Han hade utarbetat en metod, en pedagogisk metod för att lära urbaniseringens offer i kåkstäderna att läsa och skriva. Metoden var enkel, man använder språket. Talar om basala saker, som att tvätta händerna efter toalettbesöket, tvätta händerna innan man hanterar livsmedel. Har egen handduk och sover i sin egen säng. går inte in till grannen och lånar socker, eller näsdukar utan lov. eller papper.det kallas stöld. det är omoraliskt och leder till ett förfall, en passivitet.

Detta för att undvika bakterier, epidemier och överföring av smitta. Han diskuterade avlopp, hur man hanterar med urin och andra kroppsvätskor.

För en västerlänning kan problemet tyckas oförklarligt. Man i dessa urbaniseringsmiljöer är situationen annorlunda.

Fattiga lantarbetare kommer till staden för att arbete. I det kapitalistiksa systemet är konkurrens en viktig faktor och vem vill anställa en människa som inte kan hålla sig ren.

Välgörenhet är kyrkans sak och lönearbete företagarens.

Detta förklarades i befrielseteologin.

Vad händer. Den katolska kyrkan sätter sig emot., emedan man i samma andetag talar om de sju dödsynderna, lättja eller högmod.

För en västerlänning blir det hela absurt.

Vad händer. Freire tvingas fly. Är detta en konsekvens av katolska kyrkan. Är det initierat av företagen.

Svaret blir nej. Detta måste vara en folklig, populistisk aktion. var det inte så att helt plötsligt kunde man skaffa information, organisera ett kontrollsystem, informatörer, för att stoppa dessa idéer. var et inte så. han var farlig. någon har sagt. information genom mun mot munmetoden. lägga till och dra ifrån. patetiskt.

För en västerlänning med en skolplikt, oftast medlem i en sportförening och har en aktiv kamratrelation, familjerelation verkar det hela oförståeligt.

Vem kan inte tåla folkbildning?

Vem reagerar negativt på att man får lära sig undvika sjukdomar genom säkerhetsåtgärder?

Och eftersom jag inte förstår problematiken, avstår jag från att ta reda på orsaken. Jag vill över huvud taget inte ha med den kategorin av människor att göra.

Det är en degenererad handling av en degenerad kultur i ett degenererat samhälle. Den enda förmildrande omständigheten jag kan finna är att atomvikten hos populationen uppväger atomvikten på andra sidan jordklotet så att det finns en balans.

När dessa politiska flyktingar skall visa mig sin kultur, det har hänt, blir jag negativ och accepterar inte den formen av kulturimperialism.

Att påtvinga svenska människor ett förfall, och depraverat leverne är pinsamt. Löjeväckande och äckligt.

Och pastor freire, lydig och snäll, utarbetar en metod för att få folk att tvätta händerna. Vad skulle du ha gjort? vem vill ha mer?

Immigrationens offer

Det moderna industrisamhället, som sverige utgör kräver en del av sina arbetare. Vissa basal grundläggande beteenden.

Hygien, att kunna klä sig efter aktivitet eller väderlek samt kunna kommunicera på landets språk för att kunna tillgodogöra sig information. Det moderna industrisamhället spelar efter de kapitalistiska spelreglerna, och landets utbildningsväsen inklusive vuxenutbildning, har tydliga föreskrifter och läroplaner.

I de immigrantdominerade områden främst i storstädernas utkanter förekommer förföljelse av

Politiskt aktiva

Daghemspersonal

Lärare

Homosexuella

Dessa har fullständiga rättigheter att utöva sitt yrke, sin ideologiska aktivitet. De är anställda av en arbetsgivare som informerat dem om verksamhetens innehåll eller de lever under beskydd av svensk lag.

Men inte. De finns individer som blir förföljda för en tillsägelse, ett missförstånd och precis som i freire situationen kan man nu organisera sig.

Man skaffar information

Man förtalar

Man förföljer

Och denna masshysteri denna masspsykos får fortsätta. Man finner en viss tillfredsställelse i detta. Man känner makt. Man drar inga paralleller till arbetslöshet, nedslitna skolor, orenoverade lägenheter. Man är så fylld av sin egen förträfflighet. Man kallar det rollspel.

Anpassningens offer

I de immigranttäta områdena finns även svenskar, outbildad arbetarklass, ovan att hantera och bearbeta skriftlig information. Man har ingen tradition av media, bibliotek eller att söka korrekt information utan frågar gärna en granne, eller sin pappa. Och dessa svenska människor får ju av naturliga skäl en isolering från svenska samhället och upptas i det mångkulturella samhället. Man har ett enklare språk, ett sämre ordförråd, man har ett sämre utgångsläge på arbetsmarknaden eftersom skolorna i området har ” problem”.

Dessa svenska människor har olika lojaliteter till invandrargrupper. Och är en av dem.

Det finns ett antal festivaler med invandrarkulturella förtecken och man filmar olika sekvenser av folkliga danser och maträtter.

Och man får dålig smak i munnen då malmös möllevångsrespresentatnt

En blondin, en grå mus utalar sig i bostadspolitiska frågor: vi tycker inte om….?

Inte, de är så välformulerad lilla vän. Kan du fler flerstaviga ord eller? Pratar du fler språk? Engelska eller tyska, franska. Reser du mycket?