lördag 5 januari 2013

att hyra rum i malmö…

att hyra ett rum i malmö hos en familj med tre barn kan ha sina sidor.

jag fick erfara en mycket märklig tid.

man betalar punktligt för ett rum och har tillgång till kök, bad och tvättstuga.

sedan visar det sig att man underförstått skall städa, diska samt betala familjens mat och diskmedel. det kan också innebära att man blir utskälld för att man vistas i tvättstugan under tiden man vistas. då övriga gäster vill kolla tvätten i tvättmaskinen och ta för sig av det man behöver låna. trosor, strumpor en t-shirt. och det kan också innebära att man får stövlar sönderskurna, bara för att kontrollera. jag köpte två par stövlar under tiden jag bodde i rummet och fick båda paren sönderskurna. jag fick kläder nedsmutsade då man använde mina kläder för att göra rent askfaten. detta är inte normalt. mannen i huset hade varit inne på behandling för alkoholism och anledningen till min hyresnärvaro var att mannen upplevt aggressivt emot barnen. mannen arbetade inom Skåneregionens sjukvård och alla två av barnen bodde hemma, arbetslösa och utan studier. mitt rum användes flitigt under min  frånvaro och man ansåg att man kunde ta det man behövde och detta för att man var inom mannens revir.

hissen fungerade sporadiskt så en man på nedre botten använde hissen och fastighetens elaggregat för experiment. han lekte med spänning och volt och elförbrukningen var naturligtvis enorm. vilket hyresgästerna fick betala.

man bryter upp dörrar emellan fastigheter och ställer upp branddörrar för att man tycker det är spännande att vistas i källarutrymmen. man leker där och studerar källarförrådens innehåll.

hur ser det ut i detta bostadsområde. hur hög är läskunnigheten. hur väl är svenska språket underbyggt. hur stor del av den vuxna befolkningen har postgymnasial utbildning.

fastighetsägarna vill gemensamt göra om dessa k-märkta fastigheter till bostadsrätter och hyresgästerna som anser att det är deras hus motsätter sig denna utveckling.

i denna stadsdel har man lagt bort svensk lagstiftning och skapat en egen policy, som är luddig och kopplad till sk ledargestalteroch deras godtycke. det är mycket kontroll av individer. man följer efter och man följer upp. i vilket ärende var personen där och förstår inte vilken löjlig och nojad person man utgör.

man gör detta för att man vill ha bra hyresgäster.

lite gettobetonat.

utomhusmiljön, samt gårdmiljöerna vandaliseras och sptunnor överfylls då hyresgästerna inte vill källortera.

malmö stads gatunämnd har i lokaltidningen påtalat den extrema nedskräpning som området har.

och jag är ganska övertygad om att denna stadsdel med sin egen policy och livsstil har kostat alla malmöbor en tusenlapp extra i månaden. hyror, livsmedelpriser, städning och underhåll av gator, cykelställ och planteringar.

och till detta kommer andra områden med egen policy. bränder och klotter.

och vilken nationalekonomi stödjer detta beteende. och vem initierar detta och utifrån vilken ekonomisk teori.

vi lever i en verklighet där pengar är betalningsformen, och allt har ett pris. och vi har en struktur där löner, material, tjänster och arbetskraft ingår för att få ett arbete utfört. om man har synpunkter på detta, får man påverka grundlagen, kommunallagen eller den balk som avser fastigheter, privat ägande, hyreskontrakt och underhåll. att ta lagen i egna händer stör ekonomin och i fel riktning.

och detta förstår små barn om man förklarar det för dem. och för dessa barn är det mer intressant att få en glass, än att  en person städar runt papperskorgen varje dag för att man inte orkar kasta skräp och matrester i papperskorgen. det städas för att undvika råttor. och den ekvationen förstår mycket små barn, men inte deras föräldrar och vuxna som skall vara förebilder och kulturella representanter för samhället där det lilla barnet växer upp, och miljöpåverkas.