lördag 5 januari 2013

svårt att ta instruktioner..

i en instruktion finns alltid en normativ betraktelse som ett underliggande fundament.

en instruktion kan även vara osagd. jag uppfattar svensken som finkänslig. man anser sig inte ha rätt att kritisera. man avstår. man går inte in på caféet där personalen anser att de har rätt att leka med kaffemaskinen. man dräller med sumpen och kaffet är svagt. man anser att denna individ bakom disken har svårt att förstå instruktioner så man avstår från cafébesöket.

vi har vid upprepade tillfällen läst i dagspress att restaturangerna har dålig besöksfrekvens, och jag tolkar detta som att svensken faktiskt avstår. man har en viss vana vid servering, matlagning och hygien och finner det olämpligt att besöka svenska restaturanger och se personal som inte förstår instruktioner, utan har egna lösningar på hur mat skall lagas, ingridienser förvaras och hur borden skall dukas. och vem har hjärta att återföra dessa individer till verkligheten. de har ju så roligt. man leker och man är engagerad i sin lek. man leker kock, leker servitör och leker diskare. lite barnslig.

och man åker utomlands, äventyrlig och svensk, kanske blond. och man tjatar och söker argument vardör man skall arbeta utomlands. varför just denna svenska skall ta arbetet från en av ursprungsbefolkning. man kanske anser sig vara intressant, vacker,exotisk.

och om man använder berlin som exempel. en metropol med invånare från världens alla hörn, tysken är känd för sitt resande, och tidningar är fyllda av resereportage. varför skulle denna berlinare anse att en svensk blondin som inte ens kan hantera en kaffemaskin korrekt vara intressant. varför skulle en dussinvara av svensk blondin vara exotisk. varför skulle han eller hon över huvud taget acceptera sämre service på knagglig tyska. man avstår. och den svenska exotiska tillfälliga personalen får en semesterupplevelse utöver det vanliga. att stå i baren och prata svenska med sina kompisar i tyskland. då har man förstått. då har man verkligen tagit turismen till en helt ny nivå.

svensk och mallig, högfärdig, svårt att förstå, svårt att förstå instruktioner, svårt att anpassa sig till ett normativt beteende. man leker, eller gör som hemma. man är hemma. man känner sig hemma, man installerar sig och tjatar, har egna lösningar som hemma. därför ingen anser det vara värt att få denna person att förstå en instruktion, hemma.  och då är man svensk.