lördag 5 januari 2013

norge vann kampen om turisterna…

varenda utländsk tidning har stora reportage om norge. den nya turistmetropolen. man tycker oslo är en charmig stad med attityd och kusten med lofoten som flaggskepp är exotiskt och unikt. norrmännen är välutbildade srtiga och lättsamma med en charm och humor som passar den moderna människan.

sverige har väl inte samma fräschör. tomellilla camping var ett magplask. i den veckohyrda stugan fick jag snokande campingäster som försåg sig med våtservetter och kaffe under mina promenader.

lite för pinsamt för att jag skall acceptera. socialfall och alkoholister i ostädade husvagnar som står och gapar utanför vagnarna. det är svårt att se en ny människa i sverige. man måste luta sig framåt och gapa.

kanske tv6 kan gör anågot detta. man kan sända startrek eller stargate atlantis i repris. sci fi serier, gärna äldre där tittaren får möta olika utseenden och olika tekniker för samtal. det kan vara en träning för svensken.

hotell i sverige fungerar lite annorlunda än i övriga europa. man får se en efterbliven städare som är upptagen att dra vagnen i korridoren. ofokuserat och ostrukturerat flamsar man runt i hotellet och allt tar tre gånger så lång tid. och man behöver en väktare. att strukturera och organisera sitt arbete ingår i arbetsuppgiften och har man ett avvikande beteende och språk kan det vara svårt att förstå detta.

arbetstiden är det man betalar för i sverige. detta förväxlas ofta med hårfärg. man tro att närvaron av en tunnhårig missfärgad blondering är värt pengarna. det är inte så. utomlands går man inte in i restaturanger, hotellreceptioner och caféer där dessa arbetar. man vet att människan är ointelligent och att det vankar någon beskyddare i omgivningen som inte kan ta en tillsägelse.

det finns en slags koliknande dumhet över den svenska kvinnan. lite för trög, lite för dåligt språk och dåligt allmänbildad för att man skall acceptera. var är cowboyen som passar sina kor?

sävligt masar man runt, gärna med ett tuggummi munnen och

jag vet inte, är den stående kommentare. och detta tycker man är lustigt. då är man svensk humor.

eller att byta ut råvaror och ingredienser. sälja billig glass i en dyrare förpackning.

eller som jag såg nu. den latinamerikanska unga modern kommer med tre resväskor. och har trligen varit och stulit ur källarförråd och vindsutrymmen i den lilla staden för att sälja i sin kamrats affär, i ett bohemiskt område. kanske haga i göteborg, eller möllevången i malmö. sälja gammal vindsröjning till turister. man har en slags attityd att så fort turisten försvinner ur synhåll så existerar inte världen. turister har inga vänner, pratar inte. kan inte ringa en tidning eller prata med en journalist. och hotellpersonalen drar sig inte för att infoga gästerna i sin livsföring. kanske man behöver sponsor.

jag ska uppfostra nu. jag har varit lite dålig på detta.

jag använder enkelbiljetten. brålanda, katrineholm, nynäshamn, södertälje.

man har lite svårt att konkurrera om arbetstillfällena. har man lekt i bankerna eller. en tunnhårig blondin, utan allmänbildning står inte högt i kurs utomlands, så är det bara.