söndag 6 januari 2013

kunskapskanalen inspirerar i föredragsform…

söndag en bankman talar om eu-krisen i kunskapskanalen. han raljerar, han är från SEB.

han är en sk “kärring”. detta ord får man inte säga, men denne man raljerar.

han växlar perspektiv mellan sverige, global och europeisk. han nämner kris. men han nämner inte monetära basen i en relation med ekonomisk tillväxt. han gör ekonomin till en slags oformlig sak och hänvisar till skulder i de olika länderna som han låter oss förstå är europiska. han hävdar att den ekonomiska makten förskjuts österut.

jag saknar en definition på kris. denna definition bör vara normativ och avse monetära basen och ekonomisk tillväxt. jag saknar också en fördelning mellan företag, förvaltning och hushållen.

vi måste komma ihåg att när framkrike, spanien  och tyskland skriver kris i tidningen så har de en mycket högre tillväxt i sin ekonomin. man kan jämföra med svenskt sextiotal och sjuttiotal. och minsta nedgång i dessa höga tillväxtsiffror ger ett underskott i vinsten och man skriker kris.

och detta kan jag enbart analysera som att man har koll på läget. i dessa länder är kunskap om ekonomi en allmänbildning. alla vet. från bankman till hemmafru, emedan vi i sverige står som fån när regeringen presenterar budget eller sitter. man klarar inte av att förstå. fast han pratar korrekt grammatisk svenska.

denna bankman vill inte ha ett nationellt perspektiv, han förordar handel och han undviker två saker. hushållens sparande och miljökostnader. han gör definition mellan ekonomisk och finansiell politik. och han använder 2008 som ett basår.

han ser likheter mellan tillväxtekonomier, världen och underutvecklade ekonomier. man ska inte göra så. det är inte korrekt.

och varför gör han så. han vill kolla vem som reagerar? han vill bevisa något?  han föraktar sin publik?

europas medlemsstater har olika monetära baser. europas medlemsstater har olika ekonomisk tillväxt. och europas medlemsstater har olika politiskt och journalistiskt fokus. le monde, die welt stora tidningar med utbildade journalister har en lite större pejl på läget än katrineholmskurirens medarbetare.

och vi i sverige läser kris i eu, därför det stod så på dn-löpet. men kris i förhållande till vad. när uppstår en kris? en ekonomisk nedgång är ett tillstånd då vinsten minskar, men monetära basen är intakt. investeringar ökar monetära basen. och när investeringarna uteblir då är det kris. och där är sverige 2013. företagen lägger ned. företagen drar tillbaka sina projekt. och kommunerna sparar pengar på barnomsorg, skolor, sjukvård. kommunerna undergräver arbetarens arbetsvillkor i andra ordningen och företagen lyssnar till den signalen och avstår från att investera. oops.

och svenska journalister säger inte att det är kris i sverige. valutan är stabil gentemot euron och dollarn. och då är det inte kris.