måndag 26 september 2011

cykel på TV i Roubaix

Att se ett cykellopp refererat av franska reportrar ger en perspektiv på tävling vill jag lova. Under helgen var det en stor cykeltävling i köpenhamn. Jag tror till och med att det var VM. Ett underbart arrangemang, där cyklisterna trivdes på banan. Det märks direkt. Under söndagen var det ett ca fem timmar långt lopp där publiken kantade banan hela vägen. Solen sken och cyklister gav publiken och TVtittarna ett rafflande och spektakulärt cirkusnummer, där inget var avgjort förrän vinnaren passerade mållinjen. Här fick den kunnige tittaren se alla nya finesser inom teamet och amatören i TVsoffan fick se formationer på rad i olika färger. Lätt att hålla reda på.

Och banan var anlagd så att det fanns en raksträcka, där man bara lägger sig över styret och mosar, där fanns tid att spara.

Om cyklisterna inte trivs bildas en klunga på fem man och tre hundra meter kommer klungan. Mil efter mil, timme efter timme.

Självklart klappar danskarnas hjärt för sin cyklist nicki sörensen, men publiken formligen lyfte in åkarna i mål. Alla deltagarna kände publikens stöd och beundran.

Och den nya cykeln har återtagit sin smäckra linje. Det blev lite knepigt med den överdimensionerade ramen. Det är möjligt att det fanns finesser, men den var inte snygg. Men nu är det vackra åkare igen.

En engelsman vann och det var 1966 sen sist. Och detta underbara arrangemang kallade den franska reportern en katastrof, då med fokus på de franska åkarnas insats. Den självklara franska favoriten hamnade utanför pallen. Och jag trodde självklart att Frankrike skulle vinna, Frankrike ledde länge men i spurten blev de instängda och kunde inte greja trofén.

Som reklam för cykel var det perfekt, publiken hade en verkligt trevligt och spännande upplevelse, och som sagt åkarna trivdes på banan. Och det var så långt från katastrof man kan komma. Att frankrike hamnade utanför pallen, det händer. Det var en internationell tävling och inte franska mästerskapen. Om man absolut skall ha fransmän på pallen kanske man kan referera lokala cykellopp, eller amatörarrangemang i närheten av paris.