tisdag 27 september 2011

över en kopp kaffe i fransk TV…vardagens vedermödor

Vi har i sverige människor med flyktingbakgrund. De kommer från länder där kvinnor förvägras att rösta och att skaffa sig en högre utbildning. Det betyder inte att dessa kvinnor inte kan rösta eller inte kan tillgodogöra sig en högre utbildning, de är i sitt hemland förvägrade genom en genusordning som inte är rättvis.

Och så har vi i sverige människor som anser att genom att bo i förorten och ha kulturella dansträning i källare och garage och andra lokaler som inte är lämpade för dans och visa upp sig i fantasikostymer en gång om året ger detta en plattform att arbeta med vilket arbete som helst, outbildad och delta i den gängse samhällsdebatten.

Och så finns det, i sverige dem som anser att i Sverige skall vi ha utbildad arbetskraft. Oavsett om det gäller hotell. Daghem, skola eller TV.

Så kommer vi till Frankrike. Fransk TV. Sextionio miljoner invånare. Och vi ser parfymreklamer, vi ser Macdonalds hamburgare och vi ser franska kvinnor i någonting som skulle kunna anses som talkshow, där man diskuterar hemmets problematik, relationer och semesteralternativ.

Och de har inga celluliter och de har höga klackar. Och de har en dålig kunskap och samhället och de har en dålig kunskap om aktuella händelser och de har en dålig kunskap om olika gruppers kulturer inom den egna nationen.

Det kan vara språkliga minoriteter, vegetarianer eller homosexualitet. Det kan vara religiösa minoriteter osv.

Vi ser inga utländska kvinnor i talkshows. Vi ser inte dessa kvinnor. om en vegetarian skulle visas i TV skulle det vara i en intervju. Om en kulturell minoritet skall visas intervjuar man en representant, oftast manlig.

I ett samtal med en muslims kvinna, det kan gälla skolfrågor , ger hon mig nya perspektiv på skolan genom sin tradition, sin erfarenhet. Detta gör att hennes åsikt är viktig.

Det kallas demokrati, det kallas yttrandefrihet. Och den ska vi värna om. Men dessa kvinnor som jag har sett, anser jag att man kan sätta i förorten med en korg smutstvätt och en trasig tvättmaskin, så kan de yttra sina åsikter i en grupp som förstår dem, de får nya kontakter och lever i en lämplig miljö. De ska inte vara i TV, eller på hotell, eller sälja baguetter på tågstationer. De ska vara hemma, och tvätta. I sin lilla värld. Leva i inskränkthet, intolerans och med sina fördomar.

Man måste skydda omvärlden. Så de slipper läsa, sätta glasögonen på näsan. De kan ha människor runt sig som förklarar olika fenomen i samhället, så de slipper söka själva. Och så får de en bild av verkligheten en enkel endimensionell bild av samhället, där svart är svart och vitt är vitt.