torsdag 8 september 2011

hur presenterar fransk TV verkligheten, kultur, politik, ekonomi

under gårdagen tittade jag medvetet på tv för att kontrollera hur man beskriver verkligheten.

musikkanalen visar ensidigt, amerikansk och fransk musik, gärna hip hop och rap. varför kan man inte snegla åt europa. finsk populärmusik, bulgariens, turkiets eller makedoniens musik av populärkaraktär.

jag känner att det finns ett fokus som inte speglar verklighetens musikutbud. kvinnorna från balkan är mycket vackra och de musikvideor man presenterar speglar samhällets värderingar i genusdebatten.

i och med den ny trenden orientalism bör den arabiskklingande musik visas, man kan inte som turist enbart se på lokala rapartister med yviga gester och tshirt och träningsoverall.

det ger en felaktig bild av klädstilen.

två kanaler med enbart nyheter dels av nationell karaktär, men även ett globalt perspektiv. två kanaler som sänder nyheter ett stort antal timmar per dygn. och vi får komma ihåg att nyheter speglar extraordinära händelser som bör placeras i ett ekonomiskt, politiskt kulturellt sammanhang för att bilden av världens människor skall bli rättvis.

kvällen visade två avsnitt av Monk en privatdetektiv med en egen attityd. omtyckt även i eu länderna i öst.

matlagningsprogram, där tv-kocken varsamt hanterar råvaror med hygien och förklädet eller kockuniformen som assecoir. jag finner master chef francais verkligen intressant. utsökta råvaror och män och kvinnor som under en stressig situation skall laga sina signaturrätter.

den seriösa kanalen ARTE hade ett globalt perspektiv. öken och det latinamerikanska landet bolivia visades i olika vinklar. energi och ekonomi. det tyckte jag var intressant.