måndag 26 september 2011

Simma lugnt i fablernas värld

 

Vi hade på nittiotalet ett barnprogram som hette fablernas värld. Det var djur som fick mänskliga egenskaper, som att tala, kommunicera, använda pengar och tänka logiskt. Och planera.

Apor har inga pengar. De kan inte skilja på privatliv och arbetsliv. De har inget ord för enskilt ägande, och om en apa kommer lös i en lägenhet sker skadegörelse. Apor använder inte toaletter och lever i flock. De tjattrar när de blir rädda.

Apor lever i nuet, de har ingen historia och har ingen framtid, och de lever i flock.

Höns lever också i flock och tävlar om tuppen. Det finns bara en tupp i en hönsgård. Hans uppgift är att se till att hönan lägger ägg.

Svin lever inte i flock. De lever i bås och äter tills maten tar slut. De har inga mättnadskänslor.

Jag känner igen det där.  som en fabel fast tvärtom, liksom.

Och ugglan i fablernas värld säger

Simma lugnt.fabler finns i bokform också. det tryckta ordet, om man har böcker hemma vill säga och kan läsa det som står i dem.

man kan ju hänga dem på väggen också och dekorera med plastblommor, istället för konst. apor har ingen konst på väggarna. apor betalar inte skulder, och har ingen hyra att betala. de har inga pengar och de är inte ekonomiska.

jag känner igen det där.

och fröken i skolan frågar<.

är det någon som har någon fråga på detta?

apor går inte tio år i obligatorisk skola. de behöver inte det för att överleva i sin miljö. apor är känsliga för förändringar. om deras livsbetingelser förändras har de svårt att klara sig. det är ett tecken på en primitiv livsform. att anpassa sig till ändrade livsbetingelser i miljön. och när regnskogen skövlas får de apor som lever i den miljön svårt att klara sig.

aporna har inget enskilt ägande, de är födda där.en del av ekosystemet. de ingår i ett större sammanhang.