lördag 25 februari 2012

vykort från benelux, en värld med fasta värden…

När man är i sverige visar det sig att man egentligen inte vet så mycket om beneluxländerna. Man antar att det är bra, stabila ekonomier och lite småtråkiga människor.

Belgien skiljer sig från luxemburg. Belgien är på väg att förfalla. Liege är snusigt. I bryssel är det svårt att bedöma eftersom man har så enormt mycket turister.

Gamla tåg och illa skött lövskog, kantar den belgiska kollektivtrafiken. När man försöker lotsa sig igenom tv:ns programutbud hittar man de mest patetiska program. Filmtrailers, man pratar om ny teknik inom computers, men inte ett ord om innehållet.

Vi läser i tidningen att man haft en segsliten debatt av språklig karaktär. Franska eller flamländska, vilken har tagit mycket energi. Men jag hävdar att innehållet i tidningar och TV är så dåligt att man lika gärna kunde prata kalle anka-språk.

Sverige är inte bättre. Man manipulerar information, och tycker att detta är roligt. Man sorterar information för att förvilla, och rationaliserar bort vissa grundläggande fakta för att detta kan uppröra känsliga tittare. Osv.

Belgen är ett förslummat land.

På de flesta hotell finns wifi, en informationsbärande funktion som funnits i säkert tio år, men tror någon att hotellen skulle ha tillgång till nättidningar som en service. Glöm det. desssa hotell där man plockar in personal, turister utan uppehållstillstånd, arbetstillstånd som en slags prova på- kurs. Och kvaliteten blir därefter.

Det är uppen bart att de europeiska hotellen har ett förfelat syfte. Detta är inte längre en kvalitetsprodukt som följer de stjärnbeteckningar man har på dörren. Detta är något annat.

Kanske en lekplats för människor med bristande kunskap om yrket, samhället och språket och tror att man kan inventera sina vänner, med argumentet. Vi gör så i mitt hemland.

Hotellen i belgien är ett patetiskt fenomen, med en slags klichéebild om vad ett hotell är. Man kanske har sett detta i en dubbad såpopera.

I sverige har vi universitetsutbildningar för att arbeta inom service och turism. Det är inte samma sak som att stå och flina i receptionen, rota i resväskor och prova gästernas kläder för man har tråkigt och är för ointelligent för att läsa.

Belgien kan stoltsera med förfallna hus, ett förfallet garunär och en befolkning som inte längre kan skilja på dikt och verklighet.

Sverige är inte bättre. Vi har våra representtanter från det mångkulturella samhället som ine skall lyda lagar, som utan betänkligheter för anständighet, hittar på egna regler, diskriminerar och manipulerar information, man ljuger.

Och eu-parlamentet, denna kostsamma institution. Hur är informationen uppbyggd i denna enorma institution? Det är flera glapp i informationen.

Kanske man skall se på USA i ett lite vidare perspektiv. USA är mer än såpoperor och kriminalserier. USA har en informationshantering som är lite annorlunda. Man kanske måste acceptera att europa inte är chile -74, eller mexiko-92

Man kanske måste acceptera att europa är en världsdel med en egen historia vilket präglar vår anständighet. Man kanske måste erkänna att europa har en tudelad religion där kristendomen delas i protestanter och katoliker, och man kanske måste acceptera att islam finns naturligt i t ex. balkan och kanske använda denna erfarenhet som mall för hur man integrerar religion och tradition i ett europeiskt land.

När svenska människor säger:

Nej jag har ingen prenumeration på en dagstidning, det är inte värt pengarna. Jag får dessa lokal nyheter på annat håll, då blixtrar det i huvudet på mig, men lokalredaktionen i sverige med utt bevakningsområde på fem mil förstår inte detta. Och man leker med informationen, designar, hittar på och bortrationaliserar delar av verkligheten, på statligt presstöd.

Och efter att ha sett belgisk TV med denna debatt om franska eller flamländska är informationen en katastrof med hänsyn tagen till innehåll.

Och självklart avspeglar detta sig i folks agerande.

Hur man uppfostrar sina barn

Vilken framförhållning man har

Hur man deltar i samhällsdebatten

Vad har belgien för planer för metallåtervinning

Vad har belgien för planer för energiförsörjningen i framtiden

Är belgien självförsörjande av livsmedel genom sitt inhemska jordbruk

När man vandrar runt på belgiska gator, i Liege, Ibryssel så är dessa frågor inte det första man tänker på. Som i en förfallen svensk förort.

Dedt första man tänker på, och vilket decennium kommer du ifrån?

Europa, den toleranta miljön för fred och frihet. Europa ,där åsiktsfrihet och följsamhet är mottot på en bra dag. europa, där man tror att landet är något man skapat för att man skall åka runt på söndagarna så barnen får se var maten kommer ifrån. Jordbruket har inget egenvärde utan är enbart där som en uppvisning i hur man levde förr i världen. Europa, där stad och land fortfarande är två världar.

Och detta är en förlegad och fördomsfull åsikt. Förutsättningarna för kommunikation, information är helt annorlunda idag än på 1800-talet, men att man skulle ha tillgång till nättidningar på hotellet genom wifi, nej men oh. Detta skulle ju öka kunskapsmängden hos den betalande hotellgästen, en hotellgäst skall snatta tvål och schampoo och vräka i sig frukost, alla vet. För så var det på 1800-talet.

Var kommer denna klichéeåsikt ifrån. Och var kommer denna inskränkthet ifrån. Och hur påverkar denna åsikt, utvecklingen av kvalitet inom hotellrörelsen.

Skall man ha turism i staden

Skall man ha hotell i den form som de är utformade i dag

Eller skall man ha sovsalar, där resemontörer klättrar upp med verktygslådan till överslafen efter en tolv timmar lång arbetsdag inklusive resväg.

Eller skall man sova i bilarna för att städerskan inte skall kontrollera i resväskan. Städerskan är nyfiken.

Eller skall man sova i turistbussen, som busschauffören i östeuropa måste göra för att bussen skall fungera nästa morgon, då man inte kan bygga garage i huvudstaden i balkan.

Eller skall man campa.

Europa, den gamla världen, med gediget kapital och stabila flöden. Väx upp. Ett handsmitt balkongräcke är ett handsmitt balkongräcke, och inget mer. Ingen symbol, ingen makt, inget konstverk, en produkt av järn bara.

Städerna har ett sönderfallande vägnät och husen är långt ifrån nymålade. Varför?