tisdag 21 februari 2012

Vykort från Luxemburg

Belgien kan vara intressant ur flera aspekter. Magritte, Eddie Merx och tvåspråkighet. Man tyvärr hotellen ger ett avslaget intryck. Personalen med invandrarbakgrund anser att gästerna är leksaker och behöver inte kunna Belgiens historia eller kultur. Och vad ska jag göra där då.

Jag kan lika gärna gå in på biblioteket i vilken stad som helst och få bättre information. För att platsa på ett västeuropeiskt hotell bör man vara allmänbildad och ha lite större vyer än att snatta schampo. Det är min åsikt.

Personligen känner jag att Europa fördummats, man lever i sin lilla värld av egna regler och sin mobil, sin nalle där man kan nå sina vänner via kortnummer. Man hjälper varandra.

Och vi ser blonderade kvinnor med kopierade lågbudgetjeans och undrar

Vilken planet kommer du från?

Europa klädd i kopior och lågbudget. Och man kopierar klänningar och man kopierar t-shirt. Man blir beklämd.

Att se människor sprätta bort etiketterna från mina designkläder i Östeuropa, är pinsamt. Lollopard är seriösa kvinnliga designer från Malmö som arbetar medvetet och mer än seriöst. Deras kläder bör behandlas med respekt och definitivt inte kopieras.

Personalens beteende i Belgien var inte acceptabelt. Och här är man så övertygad om att gruppen kommer att stötta. Stötta vad då. Många bostäder i stadskärnan står tomma, arbetslösheten är hög och inga nysatsningar, inga investeringar. Arbetskraftens sammansättning har signalerat.

Luxemburg är en europeisk storstad med etablerad kultur och inte en ointressant grupp av konstnärer, och även litteratur.

Tyska och franska med influenser av portugisiska ger en latinsk grupp med ett latinskt temperament.

Att se robusta kvinnor från Östeuropa arbeta i caféer och bagerier och stoppa bröd i påsar och ta betalt, de känner sig tappra och skall lära känna Luxembourg på sitt eget vis. Och det fungerar inte alls. Det var en tråkig dag på caféet idag. Chefen var där hela dagen och utanför flockades de nyvunna vännerna. De förbrukade 2000 kalorier idag. Som modell är detta en vardag. C´est la vie.

Under gårdagen tittade jag på TV i luxemburg. Mycket matlagning, top chef france, halvåtta hos mig, kriminalserier och sport. Av en outgrundlig anledning visade man förra helgens Svenska rally, och det var tydligen ett lyckat arrangemang. Åkarna trivdes och åskådarna kunde sola. Men detta har vi ju läst i risktidningarna. Dagens nyheter, göteborgsposten. Ett internationellt arrangemang. Finland vann.the voice och reklam ganska lika svensk TV faktiskt.

I flera stora städer hr man denna veckan stora festivaler. Köln, Düsseldorf bland annat. Och dessa karnevaler är gigantiska och en folkfest. Jag finner det märkligt att dessa kulturella turister från Sverige som bosatt sig i Malmö för kulturen inte sökte sig till dessa partystäder. Tyskarna kan festa , believe me. Där är det klackarna i taket.