söndag 19 februari 2012

vykort från ett delat land

Att resa i forna Tjeckoslovakien är som att resa i natt och dag. i tjeckien som är en blomstrande ekonomi ser vi på hotellen i prag, och detta oavsett prisklass tjeckiska människor som tar sig tid att förklara skillnaden mellan att leva i ett totalitärt styre och en demokrati. Man redogör klar och utan snyftande skillnader och likheter och i hur förändringen påverkar det dagliga livet.

Och i prag finns en väl utvecklad infrastruktur. Den moderna spårvagnen går ut till nya moderna bostadområden, i spektakulär design.

Vägar och skolor är inta fallfärdiga. Det är trevligt och intelligent och arbetskraften tar tag i invandrare med dramaqueentendenser direkt.

I den historiska delen av centrum finns små affärer med turistanpassning och här kan man se, som jag latinamerikanska tillfälliga expediter som känner sig hotade av att jag passerade och ringer polisen. Tyvärr blev de inte betrodda och jag blev introducerad i en journalistkrets av internationell härkomst som sedan följde mig i hela östeuropa.

I prag hade dessa obildade kvinnor ingen makt.

I slovakien däremot är infrastrukturen en katastrof och här används turister som små leksaker för befolkningen. Och man har förfallna caféer med outbildade baristor som är för lata för att städa. Och i detta förfall har daramqueen en position. Här finns ingen modern spårvagn som för oss ut till moderna nybyggda bostadsområden. Här finns inga investeringar eller nysatsningar. Och varför skulle man satsa på en högfärdig arbetskraft.

Året i östueropa, jag tittar inte mycket på Tv och speciellt inte på såpoperor. Men dessa är populära i de forna kommunistländerna och man ser detaljer, vad man tycker är sexigt hos aktörerna i dessa folkliga program. Östueropa är ” the joke of the week ”i USA:s mediavärld.