torsdag 16 februari 2012

Vykort från enat europa

 

Man kan hålla sig för skratt, sätter det kalkrika vattnet i vrångstrupen och flinar åt de utomeuropeiska influenserna.

Vi ser i belgien ett antal polskor som anser sig vara charmiga och mycket komptenta. De har attityd. Och de har en stark vilja och kan inte ta ett nej. De vill gärna bestämma, var skåpet ska stå.

Annars

Vi ser i väderleksrapporten att temperaturen kryper under tio minus och vi som rest i dessa östra delar av Europa vet att detta inte är bra.

Hus, vägnät och elnät klarar inte av påfrestningarna. De kärnkraftverk som finns för energiförbrukningen har gått många år nu och kan haverera av ålder och bristande underhåll.

Det är inte charmigt. Det är inte att ha attityd och vilja bestämma. Vi vet också att man har en tradition att med alternativa metoder sköta sina funktionshindrade människor.

Och nu funderar man på vad skinnsoffan är värd. De två bilarna.

Det kommer att födas barn med mutationsskador i dessa områden efter denna extrema sommar, för varmt, och denna extrema vinter, för kallt.

Det är självklart att politiker i polen och övriga östeuropa arbetar på ett alternativt energiprogram. Alla vet. Men det kostar pengar och den östeuropeiska människan prioriterar billig el, vill inte betala skatt, köpa dagstidning då dessa pengar kan användas till öl och mat.

Man har ingen oljeuppvärmning i östeuropa. Man har inga naturliga handelsrelationer med arabvärlden. Man har inga naturliga handelsrelationer med ryssland. Man har kärnkraftsbaserad el. vindkraft är inte utbyggd, solkraft existerar inte.

Och nu ska man tillhöra västeuropa, vara en maktfaktor med attityd. Ta för sig av arbetstillfällen och varor.

Ett nedsmutsat medelhav och vi ser en befolkning som inte ens kan klä sina renhållningsarbetare. Ett kärnkraftshaveri hålls tyvärr inte inom nationsgränsen.

I Västeuropa har vi klätt sopåkaren och gett folket tydliga instruktioner att sortera soporna. I Västeuropa har vi en lagstiftning som förbjuder dumpning i havet.

Och när man i västeuropa, spanien, frankrike eller belgien ser dessa varelser med charm och attityd så undrar jag

Vilken planet kommer du ifrån?

Total avsaknad av bildning, kulturella referenser och folkvett och med en bild av sig själva som sexiga och pikanta. Jag delar tyvärr inte den uppfattningen. De finns p-rullar för den typen av aktivitet, och det är inte därför jag reser.

Och varför skall jag acceptera att de inte vill betala sin egen elräkning i sitt eget land. och varför ska jag se dessa obildade människor i bankkassan, på hotellet, i caféet. Försäkringskassan, tandläkaren. De kan ju inte läsa? Det försvinner alltid e liten summa när dessa tillfälliga arbetare skall visa sin kulturella makt. Dessa polacker med en historia av judehat och zigenarförföljelse. Och allt detta ligger på internationella journalisters bord, då sverige har en kamratlig anda inom arbetslivet.

Och nu väntar trenden i östeuropa. Gifta sig och skaffa många barn som i alla depressionstider, och kvinnan skall stanna hemma med alla barnen, i det dåligt underhållna huset, och man skall leva billigt. Med stulna cyklar och kläder från återvinningscontainrar. Man ska leka elektriker och dela på elledningar och låta bli att betala för hämtning av hushållssopor, slänger dem i floden istället för kärleken, som en äkta betongförort, med enkla tankar och enkla lösningar och avsaknad av kunskap om samhället. Man vill ju gärna ha något vackert att titta på.

Som ett äkta trasproleteriat med charm och attityd. Och stark attityd.

Jag har vid ett flertal tillfällen försökt stoppa denna snikenhet som finns inom svenskt arbetsliv, men inte blivit uppmärksammad. Så då får man använda internationella journalister, då de svenska inte kan skriva vad som helst. De har lojaliteter.

Nu står man där med ballarna i kläm, den lilla högfärdiga människan. Vi pratar olja, vi pratar internationell utbildning, universitet, vi pratar ambassader, vi pratar internationella handelsrelationer.

Och vi pratar betongen i göteborg. Förorten där man dricker cocacola istället för vatten, det glömde man bort i malmös tandvård när man skulle hjälpa sin rumänske kamrat., i betongen.

Kravlös kärlek?

Det sitter en kvinna i TV:n. hon har ett kontrakt. Hon är kontraktanställd. Hon har dansat i tv, hon har lagat mat i TV, hon har påannonserat tvprogram i TV och hon är nu bisittare i en talkshow. Hon har också fällt uttalande av tveksam karaktär vid ett flertal tillfällen, och hon sitter där och visar upp en kultur. Hon är som en gisslan. Hon skall vara där i sex år.

Och vi kommer till latinamerika vi kommer till afrika och det är en mycket smutsig historia.

Hälsningar från ett enat europa.