torsdag 16 februari 2012

Vykort från Liege

 

Belgien är ett spännande land på många sätt. Mat, kultur, öl men även arkitektur i stad och land.

Man får ett intryck av att detta är ett intelligent och progressivt folk, som inte köper grisen i säcken.

Tyvärr har Belgien befolkats av turister. En blandning av unga svenskar och östeuropéer, som utan kulturella referenser och med bristande språkkunskaper skall lära känna Belgien genom att dela ut nycklar på hotellet och servera kaffe på caféer. Att hjälpa till.

Hålla sig borta från spriten.

Detta ger påminnelser om olika företeelser. Jag läser i tidningen Le Soir att termometern kryper ner mot 15 minus i bucarest, vilket innebär en katastrof.

Fattigdom och hemlöshet i denna stad är över det normala. De dragiga husen och de ålderdomliga industrierna kräver energi, vilket ger en överbelastning på de redan uttjänta kärnkraftverken från forna jugoslavens tid.

Att se dessa blonderade östeuropéer som drivs av nyfikenhet ger inte mersmak. att se dessa clowner flankerade av svenska produkter från den senaste skolreformen, då skolan övergick i kommunal regi från att varit statlig med lokala läroplaner ger ett intellektuellt vakuum, där några förvirrade belgare försöker sköta sitt jobb.

De lokala läroplanerna i sverige utformas efter de signaler som gers från brukarna, i detta fall föräldrarna. Malmö och Göteborg Har tydligen skickat sina skoltrötta barn till Belgien på inspirationsresa.

De lokala läroplanerna i göteborg och malmö har utformats efter de kommentarer föräldrarna gett. Och resultatet är en lätt orientering då eleverna är trötta, med stort inslag av utomeuropeisk kultur. Denna kultur består av maträtter, kläder och musik.

Vi har mycket skickliga politiker i sverige.

Denna promotionturné från östeuropa innebär att n under februari visas nallebjörnar från taiwan, kort och chokladaskar i temat love från zagreb. Och vi får anta att detta skall kopplas till valentinedagen.

Blonderad och glittrig i enkla kläder intar polskan receptionen och det är tyst. En hund skäller nervöst. Och man får en märklig känsla av att man vistas på en polsk sexshop. Och detta är ingen bild av Belgien.

Belgien har författare, konstnärer samt ett inhemskt kök av världsklass. Jag hade tänkt mig att besöka olika museer och gallerier, men taiwanesiska nallebjörnar med ett syntethjärta på magen med texten i love you känns inte intressant.

Och vi får anta att östeuropeiska kvinnor tycker Belgien en smula seriöst, allvarsamt. Och vill med läppstift och stilettklackar pigga upp den annars så grå vardagen. M

Och med sin blonderade lugg flirta sig till benfits.

Och vi sänder en tanke till Rumänien. Ingen kräver att arbetarna själva skall riva och renovera sina fastigheter, vi förstår att det krävs en opinionsbildning utanför. Ingen begär att rumänerna själva skal driva utvecklingen mot miljövänliga industrier och energiförsörjning.

Vad som händer nu är att belgarna får en felaktig bild av sverige, samt hindras i att söka korrekt information om östeuropa.

Alla har en bild av gamla östeuropeiska kommunistländer, och tyvärr attityderna och folklig tradition har fått ett djuåt fäste i folksjälen.

Och hur man lär känna Belgien genom att rota i turisters resväskor, den ologiska kopplingen får stå för östeuropeeiskt skolsystem. Att föräldrarna har en del i detta, tro vad ni vill?

På mitt skrivbord i hotellrummet ligger dagens nummer av Le Soir. Belgarna är ett välinformerat folk och de dagstidningar på flamländska och franska som finns i handeln är dels språkligt, dels kulturellt kopplade till läsekretsen. Man känner sina läsare och vet hur man skall förmedla informationen med språket som en kulturell spegel. Det oskrivna är lika viktigt som det uttalade. Kontextuella, språkliga och kultureflekterande finesser gör att den belgiska läsaren är uppdaterad.

Detta gör att landet belgien som är litet till ytan egentligen är et stort land på grund av sina invånare. Och denna lyhördhet, känslighet för nyanser avspeglar sig i bostäder. Och kanske var det där det började. Man sätter sin egen prägel på fasaden. Små detaljer och krumelurer visar på mer än att det bor människor bakom dörren. En mening som; je suis quelqu´un/ jag är någon far in i mitt huvud.

Och här i Liege denna fantastiska spektakulära tågstation i modern futuristik design. Den känns rymdstation, den känns kommunikation och den ger möjlighet till eftertanke.