söndag 19 februari 2012

vykort från den svenska plasman..

Svensk TV.

Jag har inte tittat på svensk TV så mycket och i samtal med svenska människor ute i landet så är detta en lägre prioritet i vardagen.

Man har heller ingen dagstidning, för det är inte värt pengarna. De nyheter som beskrivs i lokaltidningen har ingen aktualitet.

Occh båda dessa media ligger på internet som nås av hela världen. Överallt kan man plocka upp TV:s playsajt eller lokalnyheter.

Och vi kan i ett annat land se hur ursprungsbefolkningen tvingas svara på märkliga frågor i adam live, på internet. Ursprungsbefolkningen är här kändisar. Och vi ser hur dessa människor tvingas dricka råa ägg och utföra märkliga konster, och de ska i sin amatörism laga mat och äta tillsammans, och ingen är intresserad. I ett internationellt perspektiv kan dessa lustiga skämt som den kvinnliga bisittaren med utomeuropeisk härkomst uppskattar så mycket och skrattar högt, te sig ganska makabra. Dessa tvångshandlingar platsar inte i en demokrati. Vi har haft i svensk TV ett amerikanskt program som hette fear factory eller liknande som var uppbyggt på detta vis. Och det är uppenbart att detta program sökte sin publik.

Svensk TV ger ett intryck av maktgalen och som om man är påtänd. Det är för mycket omotiverat, och man väntar bara på att äggen skall kastas på fönsterrutorna i svenska folkets hem, ursprungsbefolkningen, om man har fel åsikter. Och ingen är road. Och vi har sett fifflande med tittarsiffror för att behaga.

Det är ett dåligt program. Att man sedan i trollhättan gör egna program, enligt en källa i vem vet mest på TV 1 frågesportprogram är en helt annan sak. Alla har rätt att få informationen presenterad på ett sätt som man kan ta till sig och det har vi förstått att invandrare har en annorlunda väg till information, och så kan det vara. Man kan inte lära sig språk enligt europeiskt mönster. Det är tydligen så att SFI undervisningen är för avancerad för utomeuropeiska representanter och så vidare.

Men detta betyder inte att svensk TV skall frångå ett europeiskt informationsmönster eller ett europeiskt tillvägagångssätt att bygga upp program.

Ingen är road av att kändisar skall tvingas till en meningslös aktivitet för att den kvinnliga bisittaren skall ha roligt och få skratta i sändning. Det fanns ett liknande stjärnskott på svensk tvhimmel. Programledaren till kändisdjungeln som tydligen är barnledig och det tackar vi för.

Och kan man inte ta kritik, för man är känslig, så tvingar vi tvs medarbetare att ta kritik, enligt de signaler vi fått. Och vi skrattar högt.