lördag 14 juli 2012

estniskt jordbruk anpassning eller påverkan….

Estland

Estlands unga har visat framfötterna i tvrutans sportsändningar, och vi gratulerar den unga åkaren i tour de france.

Ungdoms em skall tydligen ske med estland som huvudarrangör.

Sommaren 2010 reste jag tre månader i de baltiska staterna. Tanken var att se hur eu:s ganska hårt kritiserade riktlinjer togs emot i de baltiska staterna. Tyvärr hade kroatien tänkt sig en betald semester i dessa trakter och ” tog över” caféer, inkvartering och matvaruaffärer”. Och det är väl ingen hemlighet att kroatien inte är med i EU och det är väl heller ingen hemlighet att deras grad av anpassning är av europeiska standard, och det blir lite för mycket von oben för min smak. Man har inte riktigt förstått innebörden i interaktion utan anser sig ha rätt att kritiskt granska omvärlden från en ganska passiv position, vilket ger en fördröjning i aktionsmönstren, men vi får vänta. Vi kan ju det balterna och jag. Det tar tid innnan alla pusselbitarna faller på plats.

Estland och övriga baltiska stater är mycket utåtriktatde och har vänner överallt. De har full information och är omtyckta som kamrater och deras relationer med omvärlden är goda.

Deras självständighet och kollektiva intelligens skiljer dem från balkan länderna.

Att diskutera eu.s jordbrukspolitiks konsekvenser för estland med en kroat som utlokaliserats till ön Saaremaa, kändes lite för mycket för denne herre, osm hade svårigheter med orienteringen i närmiljön.

Men han försökte, lite stressad. Ty han hade ingen turistutbildning, särskilt inte av estländs natur.

Estland säljer sitt land med vildmark och orörd natur och detta är inget för kroaten.

Vad kan man då säga av estlands jordbrukspolitik. Eller baltikum

Eftersläpning i odlingsmetoder, små arelaer. Och skogsbruket. Om man betänker att det tar fyrtio år för att skog på rot skall avverkas till timmer, så var förhållanden i baltikum helt annorlunda än idag. Vi får anta att kvaliten blir lidanden under ännu en lång tid.

Estlands har sedan sommaren 2010, vad jag vet ,drabbas av förödande skogsbränder. Kanske skogsbränderna förkom tidigare men jag inte vet det.

Denna information är intressant för europa men den kroatiska personalen som befann sig i estland under denna tid är inte kapabla att informera om situationen, diskutera situationen ur ett historiskt perspektiv. De var där i ett helt annat syfte än informera turister om landet. Det är annars därför man har turism.

Att turisten inte får information om landet i kroatien av personalen beror på språkliga brister. De kan inte prata sitt eget språk tillfredsställande. De klarar inte av att läsa en dagstidning, och deras närvaro i estland, blev pinsam. Och vem hade trott att de skulle klara biffen.

Estland är ett gåtfullt land, med ett gåtfullt folk. Man vet inte var man har dem. Och de är självständiga.

Denne unge åkare från touren har nått sin position enbart på vilja. Om han inte hade velat bli cyklist hade ingen kunnat tvinga honom. Det är verkligheten i estland. Inget lätt land att förstå. Men bitvis mycket vackert. Och som sagt en est har vänner överallt.