måndag 16 juli 2012

kanske det var de kluvna hårtopparna….

Man ser en del när man arbetar i barngrupp. Man kan nästan säga att barnen blir en spegel av familjen. Språklig nivå bland annat.

I arbetet med barn följer den utbildade personalen läroplanen. Och den innebär bland annat en omvärldsorientering och en lokalkännedom.

Välkommen till universitetet

Att arbeta i förorten innebär att man har en vild natur utanför det avgränsade området.

För en svensk är naturen en viktig ingrediens i livsrummet. Antingen skogen eller om man bor i staden , parken. Man är van vid att se växter och växandet. Man följer årstidernas växlingar genom naturen. Det är så vi orienterar oss i den kalla norden.

Och det ingår i läroplanen att förklara för människor med annan bakgrund vad som är sverige. Vad som är svenskt.

Att vistas i skogen innebär vissa förberedelser. Bra skor och oömma kläder med utrymme för rörelse. Det är så vi anser att skogens kläder skall se ut.

Att behöva ta konflikter med invandrargrupper då representanter från dessa grupper anser att vita kläder är lämpligt för skolan. Man har inga fula kläder.

Detta är inte intressant men det väcker frågan.

Hur kan man flytta till främmande land, sätta sitt barn i ett skolsystem i nio år, idag tio år utan att ens ta reda på vad skolsystemet innebär. Jag blev stum.

Man har inte läst läroplanen. Svenska föräldrar har åtminstone upplevt skolsystemet själv. Och man skäms inte ett enda dugg.

Daen med dotterns vita kläder. Varför skulle hon kontrollera hur jag hade det hemma. Varför skulle hennes son arbeta outbildad som gymnastiklärare i barnens skola. Varför?

Och varför skulle alla östeuropeer ställa upp på hennes sjukdomsbild. Man skulle förfölja, söka reda på information och byta ut personal, förfölja mina barn.

Kanske denna kvinna kunde få en urs i enklare lästeknik.

Jag reste i östeuropa.

Besökte polen med förföljelse av zigenare, judar. Jag besökte serbien med förföljelse av kosovo.

Och se, vad händer.

Nu vet hela europa, hela världen vikten av att kunna läsa läroplan när man sätter sitt barn i svensk skola. Det kan bli oanande konsekvenser.

Europas länder. Belgien, frankrike, spanien, tyskland är konstituerade demokratier. Och det är inte så mycket som polskor och krotier kan göra åt det. kanske lära sig prata rent innan man sätter sig i receptionen på hotellen i främmande land.

Läs och skrivkunnighet är att föredra framför förföljelse och förtal. Det är bara at lära sig.