fredag 6 juli 2012

Frankfurt i backspegeln

Det har varit lärorikt att vistas i södra tyskland. Frankfurt, köln och saarbruken. Där den fria marknaden har sitt fäste. I sverige har vi en uppblandad marknadsekonomis med en offantlig offentlig sektor.

Att leva enligt de fria marknadskrafterna är lite tuffare. Varor och tjänster värderas efter effektivitet, kvalitet och anpassning, men här har vi också tydliga fenomen som marknadens mättnad och överetablering.

Vi minns alla volvos kris och statens stödåtgärder. Så är det inte här.

Att som i sverige har outbildad personal, eller personal som diskriminerar, eller klär ut sig fungerar inte här.

Och hur vitaliseras utbudet vid en mättnad. Livsmedel är en uppvisning i detta. Ölsorter eller ostsorter. Man fortsätter att utveckla alla inhemska livsmedel och har en dialog runt kvalitet vägt mot priset. Vilket ger ett uppdaterat och fräscht utbud i livsmedelsaffären.

Till min förvåning hittar man dock ett mixtrande med hårfärgningskartongerna i affären. Man har tagit bort hälften av fixeringsvätskan och varför kan jag enbart gissa. Att hålla ett blonderat hår kräver en intensiv färgning och kanske kostnaden överväger resultatet.

Markadens mättnad gäller också andra produkter och tjänster och överetablering eller en sund marknadsanpassning varierar från stad till stad, och detta är också intressant med tanke på full information och fri marknadsetablering. Att ekonomer finner detta intressant, det är logiskt. Men att inte svenska lokaltidnings journalister har en mer offensiv sökning för att lösa lokala konflikter på arbetsmarknaden finner jag märkligt, kanske nonchalant.

Men sverige är ett land där man pratar om varandra inte till varandra. Vi läser i tidningen idag att en man fällt ett rasistiskt uttalande till en kvinna. Hade han vänt sig till engranne och vräkt ur sig samma sak hade det inte noterats.

Och här faller den svenska kulturen platt till marken. Yttrandefrihet, rensa luften, hävda sin självständighet i samhället skall helt plötsligt inte existera, utan man ska i kamratgruppen ventilera dessa åsikter, och får små kotterier, eller klubbar för inbördes beundran.

Och kanske den utpekade kvinnan som var mål för ett rasistiskt uttalande provocerat eller uttalat sig rasistiskt om mannen. Vi har vid ett flertal hört att svenskar är dumma i huvuet. Svenska barn utpekas i skolmiljön, och förföljelse förekommer av svenska barn och familjer. Man går in i lägenheten och snattar socker och kaffe. Eller rotar i garderoberna efter kläder man kan sno i tvättstugan.

Sverige är internationellt könt för att diskriminera och trakassera ursprungsbefolkningen. Och immigranter fattar inte vad de gör. Den fria marknaden har en grundregel om förtroende. Och vem har förtroende för sveriges offentliga sektor, inklusive polis och socialarbetare.

I sverige där man säljer sin arbete kulturellt. Så löjligt.

Stänger man inte kranen i tid, blir det översvämning….