fredag 6 juli 2012

vad är social kompetens, i vardagsrummet eller på gatan utomlands….

att vi har en nedgång i turismen i sverige från de utomeuropeiska världsdelarna är väl allmänt känt. andra halvåret 2010 och framåt. och vad detta beteende beror på kan man enbart spekulera i.

kanske det var resenärer i östeuropa med svenskt pass som lekte australier, mexikaner eller amerikaner. kanske var det den plötsliga ökningen i resandet till östeuropa 2010 som leder till detta avståndstagande.

vi har i europa en klar definition av vad social kompetens är. och klarar man inte av att hantera detta, utan hittar på, spelar teater och snokar, då har man inte världens förtroende. förföljer man och förtalar sina medturister för ett fullständigt normalt resebeteende för man är avundsjuk, har man inte social kompetens och kanske nedgången i turism till europa och framför allt sverige ligger där.

svenskar har betett sig som svin utomlands. oförskämt och utan respekt för ursprungsbefolkningen eller sina landsmän. och då stängs dörren internationellt. svårare än så är det inte.

på tv visas dagligen etapper från tour de france ett cykellopp som är ikonsikt. vi ser det vackra frankrike passera revy. och de resereportage man visar har ofta en anknytning till frankrike och den franska publiken. alger och tunisen presenterar sin festival arabesque med musik och kläder, mat och dans. inte så mycket hur hotellrummet ser ut eller duschen. svenska reseprogram kanske har lite töntvarning. lite för låg nivå för att vara riktigt rumsrent. det moderna samhället kräver av resenären att känna till ett hotellrum. det är verkligheten.