måndag 16 juli 2012

tåget mellan berlin och sassnitz

Tågresan mellan berlin och sassnitz

På tåget fick man helt plötsligt en flashback.

Två mammor hade barnshow och skulle visa upp sin moderlighet. De pratade franska och man förstod att detta inte var deras modersmål.

Och här ser man, eller jag gjorde det i alla fall. En total brist på kommunikation mellan barn och vuxen.

Och det handlade inte enbart om språket.

När man arbetar i barngrupp oavsett om det r svensk förort eller svensk småstad, så ser möter man utländska kvinnor som på ett daghem är fullständigt lugna, harmoniska, lämnar barnen och går sedan till sitt eget, eller också möter man kvinnor som fullständigt flippar ut.

Och vad beror detta på?

Man kan göra det lätt för sig och säga att det är deras eget fel, eller man kan lyssna på kritiken.

Vad ser jag. Två mödrar under en timmes tågresa. Genom den dåliga planeringen behövde barnen byta blöja. Okej gör det. Efter denna toalett så plockar man fram maten och börjar mata. Ingen hade tänkt på att ta med en våtservett eller hygienartiklar. Och båda barnen var bleka och understimulerade. Och nu skulle det smakas. Skedar åkte från mun till mun. Och naturligtvis visade det sig att ena barnet hade en infektion. Trött och hängig med en kraftig förkylning i kroppen.

Vi hjälper varandra.

Och kanske dessa kvinnor överreagerar eftersom de kommer från tropiska eller subtropiska klimatzonen och även om man inte gör något annat så tar man hand om sitt barn, och vet allt om bakterier, hygien och kroppsuppfattning. Man måste hålla sitt barn friskt, och man kan förstå att det blir en överreaktion när svenska barnomsorgen, med rinnande vatten och städpersonal inte ens klarar av grundläggande hygien. Svenskt livsmönster är inte att ohygienisk. Vi har kanske städnormer som inte är anpassade till tropiska klimatzonen men vi kan tvätta händerna och har alltid kunnat. Vi äter med egna bestick osv.

När dessa kvinnor reagerar är detta en sund reaktion. Vi lever i en svensk verklighet att dagisbarn alltid är sjuka. Det behöver inte vara så. Men eftersom man har sagt detta så många gånger så är det så.

Vi återvänder till tåget. Efter denna uppvisning i trams och vanvård, tar jag fram min bakteriedödande vätska som jag använder för händer och ansikte och en svamp och kanske det uppfattades som en provokation. Och kanske ledde detta till en sida i facebook. Men svenska människor måste kunna tvätta händerna utan att queen of drama, får nervsammanbrott.

Vi är olika. Min närvaro på tåget är att forslas från punkt a till punkt b, inte att se ett sjukt, vanvårdat barn. Och ärligt talat, det är inte mitt problem.

Vi lever i en verklighet där mammorna undergräver sina barns hälsa, som undergräver sina barns hälsa och vi är så ointelligenta att vi inte längre vet vad vi gör.

Urin, saliv blandas med matrester och vi pratar om små barn, beroende av den vuxnes omsorg.

Och vi klarar inte ens av att tänka. Vi klarar inte ens av att hålla händerna rena. Äckligt. Och detta skall man beskåda på tågresan mellan berlin och sassnitz. Och ärvda kläder.

Vi lever billigt.

Och jag misstänker att det inte var deras egna barn. Att de lånat barnen, passade dem. Impulsivt och spontant. En kul grej bara.

På ett välskött svenskt daghem skulle dessa kvinnor ha svårt att hävda sig i gruppen. De skulle hamna utanför. Man skulle inte ha tid att uppfostra personal i grundläggande hygien.

Men tyvärr är inte alla daghem välskötta. Hög sjukdomsfrånvaro i personalgruppen leder till en brist i kontinuiteten genom de olika vikarierna, av allehanda kvalitet.

Det är en pinsam angelägenhet. Och det är inget man är stolt över.

Och hur blev det så?

Ja, använder man tiden till att snatta toalettpapper genom att byta ut rullarna på barnens toalett, har man bestämt nivån. Och då kör vi på den. Som i förorten.

I sverige har vi grupper som anser det konstigt att poängtera hygien i en barngrupp. Då får vi vända blicken till öster om italien eller söder oom nordamerika.

Och i sverige har vi grupper som inte vet vad tropiska zonen är, eller subtropiska. Ingen har sagt något. Men det är en helt annan historia.

Vi läser i tidningen att frankrike är det land i europa som äter mest mediciner. Frankrike har också de flest arbetande kvinnor. kanske man skall titta över sin barns gruppverksamhet.

Det skulle jag göra i alla fall.

Europa är töntigt. Förfallet och ointelligent. Och skitigt. Hur blev det så. Kanske det var med de kluvna hårtopparna. Svårt att ta en tillsägelse.