söndag 3 juni 2012

danmark i backspegeln…

resan i danmark är över. syftet var att studera jordbrukets roll i samhället, och efter att ha rest runt i södra sverige, anser jag att om man jämför dalsland, skåne och sörmland, så är det skillnader.

naturligtvisd får man ta hänsyn till jordmån, klimat och andra  låt oss kall det fasta faktorer, men jag finner ändå att skåne har ett mer offensivt jordbruk. nya grödor och kanske nya metoder och tekniker. investeringarna är de samma, maskiner och annat kosdtsr lika mycket.

kanske är det närheten till danmark som avgör, eller kanske har jordbrukaren en annan status i skåne. dalsland har inga dåliga bönder, sörmland har inga dåliga bönder.

jag tror att informationen brister. eu har sina direktiv som ska överföras till nationell nivå, till regional nivå och till lokal nivå. och jag tror att här finns det olikheter, skillnader kanske till och med orättvisor i informationens tillgänglighet.

och en dialog. stat och jordbruk, kommun  och jordbruk, länsstyrelse och jordbruk, lantmännen och stat.

att subventionera mjölken kanske inte är enda lösningen för att hålla landskapet öppet och odlat.

samhällsdebatten har avstannat och jag är osäker på hur exakt den närodlade, närproducerade maten skall produceras och distribuerad.

för att få en referens hur ett idealjordbruk skall var beskaffat har jag nu rest runt på danmarks flesta öar.

tanken var väl att med hjälp av hotellpersonalen få en bild av allmänhetens åsikt och  engagemang i den danska livsmedelsproduktionen, men det var tyvärr inte riktigt deras kunskapsområde. allmänbildning och kompetens  om nationens ekonomiska sektorer avser inte produktionssektorn i den danska  hotellpersonalens  register. de läser inte ens dagstidningen.

danmark har lite mer än danskt öl att erbjuda. här som i övriga europa skiljer sig servicen i stad och landsbygd. även om den stora staden erbjuder fler caféer, restauranger och gatuliv, så erbjuder den lilla stden eller byen detta också. skolor, sjukvård, vägar slits hårdare i staden, men om man inte kan leva utan kongliga tetern och ballett är köpenhamn, aarhus och odense de enda alternativen. som är de te större städerna i detta lilla kungarike danmark.

slotten är många och har en spännande historia. jo det var trevligt i danmark. själland är min favorit, men det är en smaksak.