torsdag 14 juni 2012

reflektion över em i fotboll….

det pågår em i fotboll för herrar i ukraina. dock, jag har inte följt alla organisatoriska arrangemang i detta, men flera matcher spelas i polen.

den kvinnliga kommentatorn på TV 4 möter på första dagen upp i TV med utslaget blont hår och kycklinggul topp, är,lös och stilettklackar. med ett kvinnligt uttryck av avslappnat och med i gänget. de manliga bisittarna hade dock kostym, så hela bilden blev slaskig.

hon gjorde ett slampigt intryck.

när hon sedan med en grov gest frågar den serbiska bisittaren

och den kroatiska spelaren hur skötte han sig?

och han svarar lydigt,

första matchen var kroatien mot irland, tror jag.

vi får komma ihåg att östeuropa har idrott  och beträffande lagsport som fotboll är satsningen på kvinnofotboll och manlig fotboll helt olika. man har ingen tradition i kvinnofotboll. och naturligtvis satsas mer pengar på manlig idrott än kvinnlig idrott i dessa länder. samtidigt har man ett inte oansenligt antal sexshopar, där trafficking och människohandel är tydliga inslag.

dessa länder har inte heller haft en kvinnlig frigörelse, och man kanske kan tona ner sin egen betydelse i TV som obildad blondin. man kanske kan tänka över hur man uttalar sig, och hur det uppfattas.

de bisittare med invandrarbakgrund är produkter av sin kultur och sin miljö. och att de skulle automatiskt börja jämföra kvinnofotbollen och proffskontrakt för kvinnliga östeuropeiska spelare är inte troligt. de har ett endimensionellt tänkande. men vid ett påpekande har de självklart en åsikt.

men denna blonda samtalsledare har inte den dimensionen av idrott. i sin egen bubbla och uppfylld av sin egen förträfflighet,  behöver man inte ens förbereda sig . det räcker att man har en tung kvällsmakeup.

jag skulle vilja sätta denna blondin i en serbisk förort, med en rea blondering  kan hon sitta i radonbetongen och själv skaffa sig en uppfattning om hur hennes favoritlag sköter sig i och utanför plan. kanske de kan ha en facebookgrupp. hon ska inte vara i TV. hon har ingen mediavana och hennes analyser platsar i en knattefotboll.

och hon är inte snygg, enbart otrevlig med obscena gester.  hon ska inte vara i TV. sverige behöver inga amatörer i TV. och de flesta svenska tittare har sett en dum blondin förut, inget nytt.