söndag 24 juni 2012

det finns en aggressivitet på berlins gator….

här i berlin ligger aggressiviteten under ytan. vi ser unga människor som går med den till synes oskyldiga ölflaskan, och de svarta kängorna med stålhättorna och den okunnige turisten förstår inte att man är provocerad.

kanske kommer man från ett system av manligt privilegium. en föråldrad genusordning. kanske balkan kanske afrika. där kvinnan är mer en leksak än en människa. man har lite svårt att acceptera en självständig kvinna. vill gärna gå in i hennes hotellrum, vill gärna ha med av hennes ägodelar eller pengar. kanske har man ett asiatiskt ursprung. eller afrikanskt, eller bara en svenska förort.

man glömmer lätt bort att tyskland är den nation som har kommit längst i jämställdheten, man har många kvinnliga politiker som man älskar och beundrar, författare eller professorer. alla lika älskade för sin charm, sin styrka och sin intelligens.

det kan var lite svårt att förstå detta när man som invandrare städar på hotellet och anser att man kan göra lite som man vill.

och man använder sin yrkesroll till att lägga gästers kläder i hinken med smutsvatten, bara för att man vill. eller  klippa söner kläderna. eftersom man inte blir tagen på allvar. aldrig har blivit,

och man använder semestern till att städa på hotellet, kanske man bor gratis. och man har kanske blivit manipulerad att tro att man är hemlig agent.att man har ett uppdrag att söka information, som på TV. och man tror på det. man är uppfostrad så, i ett patriarkat. där mannen inte får sägas emot.

och hotellet säljer en dålig tjänst,  och den kvinnliga turisten är illegal arbetskraft.

och dessa mäns uppfattning om verkligheten är tämligen märklig.  som en liten flickas. så märkligt.

vad hade denne man gjort utanför på gatan som polisen läxade upp. kanske hade han varit inne i ett rum på hotellet, som han inte hade lov att vara i. som en liten flicka. liten och beroende av snälla människor.  osjälvständig och beroende. som en liten flicka. eller som en tillfällig städerska på hotellet som leker hemlig agent på spaningsuppdrag, från balkan, kanske polen troligen kroatien. och den svarte mannen på gatan och fem poliser. det är verkligheten i en liten polsk flickas semester. eller kroatisk. här i europa, berlin. som har kommit längst i jämställdhetsfrågor i världen enligt min åsikt.

det finns en underliggande aggressivitet i berlin, men man måste kunna spelreglerna för att förstå detta. och det gör man inte om man har en liten flickas verklighetsuppfattning.

kanske skall man låta berlinarna arbeta på sin egna hotell, parisarna arbeta på sin hotell, nantesborna arbeta på sina hotell och spanjorerna arbeta på sina egna hotell. de har större kännedom om det passande.