måndag 4 juni 2012

man är inte resvan

väl tillbaka till sverige, helsingborg, en gedigen skånska kuststad med spännande historiska byggnader och underbara promenadstråk i olika delar av staden.

vid ett av mina besök i staden var det fotbollsmatch mellan malmö och helsingborg med tillhörande kringarrangemang. fanclubarna gjorde upp på gatan efter matchen. och mitt i detta tumult möter jag två tioåriga pojkar med invandrarbakgrund. små barn skall inte möte detta i så tidig ålder.

helsingborgaren har ett fotbollsintresse, men inte ett intresse av våld.

tankarna vänder åter till danmark. bortsett från de tre stora storstadsområdena köpenhamn, aahus och odense är danmark ett småstads och landsbygds dominerat land. man har en gedigen kunskap av pedagogik  och barnpedagogik. om man använder piagets utvecklingsspykologi kan jag i nuläget inte svara på.  man är ledande i vindenergi i världen och kanske den skolform danmark har främjar ett högteknologiskt, innovativt tänkande.

danmarks jordbrukspolitik är anpassad till eu och har en lokal förankring och de närproducerade livsmedlen är lättillgängliga.

hur ser östeuropas jordbrukspolitik ut?

hur anpassar de jordbruket till eu?

hur ser  östeuropas energipolitik ut?

hur främjar skolsystemet i dessa länder ett högteknologiskt, innovativt tänkande?

detta är ingenting man diskuterar på danska hotell med den tillfällige receptionisten, eller städaren som ska skoja lite grann.  eu är en union och märker man att man som arbetskraft sackar efter bör man själv se till att det åtgärdas. inte dra ner övrig arbetskraft till samma krälande nivå.

märker man inte att man sackar efter, bör man inte delta i europeiskt arbetsliv.

så sitter vi i skåne, helsingborgs trestjärnig hotell.  polsk städerska och polsk serveringspersonal.

var är de skånska specialiteterna,  var är skånes närproducerade livsmedel, som vi ville ha lättillgängliga.

fiskprodukterna, äpplena,osv.

jag såg dem inte vid  frukosten.

däremot såg jag en an som sökte uppmärksamhet, en polska med dålig hållning och billiga livsmedel. jag har sett det förut och är inte och var inte imponerad. på rummet är en glödlampa trasig, och toaletten spolar inte. och städerskan har fullt upp att ringa privata samtal på arbetstelefonen.

och jag är inte imponerad.

det var  en markant skillnad i svenska människors beteende och de danska människorna.. danskarna har en mer genomtänkt linje i sitt agerande, och så pratar de danska, inget låssasspråk.

svenskarna från vänerbrog och trollhättan, jag antar att  det var därifrån de kom, framstod som mindre vetande. även i hotellmiljön. och ingen hade för avsikt att diskutera  energi eller jordbrukspolitik med dem. en grillad med bröd bara.

svenskt skolsystem har försämrats under en tioårsperiod, och om det i danmark är skillnad mellan stad och land, så är linjen total i sverige.

outbildad personal, som anser att familjeangelägenheter kan skötas på arbetstid. man går in på toaletten bara. och man skäms inte ett dugg. och man kan gå från lektionen för att en familjemedlem skall ha uppmärksamhet, och man förstår inte vad man gör. eller rättare sagt

vad gör man där?