fredag 29 juni 2012

vem kan turismens spelregler, när blir turismen to much….

att resa med färjan från trelleborg till sassnitz tar fyra timmar. nu är färja inte min favoritsysselsättning. från sassnitz till berlin kan man ta tåget. och även här finner man att de små städerna som inte är kopplade till flaggskeppet ICE är kraftigt eftersatta i underhåll. och även i sassniz får man anta att unga människor skall till större utbildningsorter.

det är självklart att alla stationer inte kan se ut som berlins hauptbahnhof, men jag finner orättvisan skrämmande. i europa.

väl i berlin hamnade jag i ett turiststråk med krossade ölflaskor och slagsmål. okända människor vandrade ut in i mitt rum, så jag valde att besöka bernau i utkanten av berlin och fick en svans av östeuropeer med i bagaget.

och naturligtvis fick jag resväskan undersökt och kläder nedsmutsade och förstörda i hotellrummet. bernau är en historiskt intressant stad med många infallsvinklar på tysk historia, och det är kanske därför man reser, i alla fall om man kommer från väst.

i samtal med berliner har man antytt att man tycker turismen är förslummande.och det är fel sorts turism. och när östeuropeer skall arbeta i väst blir det en katastrof. halva portioner serveras till fullt pris.

att se dessa människor i kopierade billiga kläder kraftigt berusade eller påverkade av knark är ointressant. och att skicka sina tyska ungdomar till detta, jag skulle inte rekommendera detta.

tåget från berlin till frankfurt tar cirka fyra timmar med ICE och här talar den tyska ordningen sitt tydliga språk. kvalitet och en skötsam befolkning ger inte slitage utan de flera år gamla tåg-seten är fortfarande intakta. som i Frankrike, som i spanien.

och det diskuteras om att ta seden dit man kommer. men ser man inte. i europa håller man inte på och vandaliserar eller förföljer folk. man har annat att göra.

under hela resan skulle dessa kraftigt avvikande personer i sina billiga kopierade kläder och vanvårdat yttre, bära upp cyklar, äta och i de tysta kupeerna skull man diskutera. och ingen säger något. vad ska man säga. östeuropa är inte västeuropa. tyska människor klarar av att fostra sina barn att vistas ute i samhället utan ölflaskor och droger i kroppen. de klarar av att bete sig i samhället. de ungdomar med tysk härkomst som besöker sin huvudstad skriker inte, eller dricker öl. man vet konsekvenserna.

det förekommer alkohol i det tyska samhället och det förekommer våld i det tyska samhället. och den tyska människan är inte född till att trakasseras, eller den franska eller den spanska.

att trakassera ursprungsbefolkningen är inte ok. det är mer än illa. och får konsekvenser enligt de diplomatiska spelreglerna. och det ska man fatta. ingen är intresserad av att se en turist cykla på trottoaren eller äta glass på gatan eller spatsera runt med en ölflaska. och det är inte svenska turister eller polska turister eller kroatiska turisters sak att lära tyska människor deras hemlands kultur. eftersom detta kallas att trakassera ursprungsbefolkningen.

tuff får du spela på din egen bakgård, och ta konsekvenserna av detta.

även i tyskland finns internationella journalister, och internationella observatörer.

och ostädade toaletter i bakvattnet på de östeuropeiska gästarbetarna. tvättar man aldrig händerna innan man tar i maten i hemlandet. det är förslummat, och de polska bussbolagen konkurrerar med gamla bussar och billiga priser.  men var bor man?

och varför ska man in på hotellen och duscha i de betalda rummen. och man arbetar inom livsmedelsbranschen.

och serverar halva portioner. slänger mat, så slaskigt.