lördag 16 juni 2012

påkörd cyklist avled mitt i centrala malmö en måndag….

hur är det i malmö egentligen.

under måndagen läste vi i tidningen att en tjugoåring kört genom malmö och mejat ner två äldre cyklister. innan dess hade han försökt att preja ett par poliser.

det förekommer svaga antydningar om att polisen kanske hade gjort fel och att detta utlöst situationen.

i samtal med samhällets olycksbarn finns en uttalad sanning att polisen faktiskt hypar vissa personer. man följer efter dem, uppträder provocerande samt har spejare i civilbefolkningen.

och eftersom jag själv har blivit förföljd av unga spejare med journalistambitioner, så tvivlar jag inte på att detta är sant. när man till och med utomlands reagerar på den svenska invasionen på tågstationer, på hotell och restauranger  eller

spatserande på stadens gator. man hjälper försäkringskassan. detta är ingenting som försäkringskassan har befogenheter att göra och har heller inte gjort. det är en lögn som genererar sig själv.  och det är malmö och det är göteborg som sysslar med denna verksamheten.

jag utgår från att denne tjugoåring hr blivit trakasserad länge av uniformerad polis, eller deras vänner. och jag utgår från att det förekommit utklädd polis utan utbildning i denne persons närvaro.

att polisen i malmö har speciella befogenheter har alla förstått. liksom vaktbolagen. securitas omhändertar ryggsäckar på tågstationen och ger städfirmans tillfälliga vikarier. inte hittegods som man kunde förvänta utan just städfirmans vikarier.

och detta är internationell informtion eftersom det sker i det offentliga rummet. i det offentliga samtalet.

malmö har lite svårt, liksom göteborg att skilja på det privata och det offentliga. man vill gärna blanda ihop det. och förstår inte varför omvärlden inte delar denna åsikt. att man är samma person överallt. att man inte har en yrkesidentitet och ett privatliv. kan det ha med skolutbildning att göra. de investeringar i humankapitalet har inte samma utfall som i övriga sverige. och detta är en attityd. man behöver ingen utbildning i malmö eller ens göteborg.

vi läser i tidningen att syrier som sökt politisk asyl skall beviljas detta pga av krig i hemlandet.

FN.s internationella observatörer har funnit situationen ohållbar. det är krig.

vi har ett annat krig i minnet. flyktingar från forna jugoslavien. hur var det nu? fick de adekvat behandling i alla leden av utbildad personal, eller var det inte så att outbildade skulle lära sig på vägen.

internationella flyktinglagar, FN.s konventioner om ursprungsbefolkningen och flyktingar. rättigheter och skyldigheter. och lärde man sig? klarade man av det diplomatiska språket eller la man boken åt sidan och hittade på.

och internationella militärlagar. det finns säkert i denna flyktingström olika yrkeskategorier representerade. hur gör man, om man inte har utbildning. skickar man spejare?

och detta sker i det offentliga samtalet och blir en internationell nyhet.

man får tänka sig för i göteborg man får tänka sig för i malmö, innan man flippar ut, man måsdte hålla ihop linjen. man måste veta vad yrket innebär. vilka lagar som styr. inte vem man tycker är gullig, och inte den som man tycker är ful. eller konstig.