lördag 16 juni 2012

malmöfestival eller skulpturpark….

jag är trött på festivaler, som de är arrangerade i nuläget.

jag är inte mot festliga arrangemang i staden. men just festivalen är tråkig.

den är allmänt hållen. skall passa alla. lite försäljning, lite mat och musikunderhållning.

jag funderar på kulturbegreppet, hur definieras detta.

män äter, man handlar och man lyssnar på musik.

men kultur är inte statiskt. kulturen 'är en spegel av samhällsdebatten. eller kultur är en röd tråd genom utvecklingen. opera, balett, konst osv. speglar och ifrågasätter sin samtid. litteratur likaså.

och detta omformas till en folkligt evenemang där man äter, shoppar och lyssnar på musik. och för någon presenteras en ny maträtt, eller en ny musikgrupp och för någon är detta  något gammalt och vant.

det skulle passa alla. alla skall kunna delta på sina vilkor ochi festivalen få en kulturupplevelse. men blir det så?

det finns festivaler som hållit på i trettio år. samma koncept samma plats osv.

är det kultur. eller försöker man överföra institutionernas struktur på ett folkligt arrangemang. man har tradition av handel, marknaden är ett argument.

men är detta kulturbegreppet vi ska använda. marknadspaltsen i bondesamhället, och kalla detta för kultur. i min hjärna blir detta fel. jag säger att jag är inte emot folkliga arrangemang, arrangemang med stora delar av stadens involverad, men jag ifårgasätter om kulturbegreppet blir tillgodosett.

jag vänder blicken till andra sidan östersjön. som har en anknytning till sverige i bondesamhället osv. de har midsommar. de har festival. kyrkofestival i riga. eller folkmusikfestival. tallinn har trädgårdsfestival i parkerna oh de har sina underbara skulpturparker.

ventpils har en med marint tema och klaipeda har en med stenhuggeri.

och vi har stenhuggare i sverige. med tradition. vi har skulptörer i sverige med tradition. är de detta kultur.

kan en skulpturpark uppväga förlusten av malmöfestivalen eller götborgskalaset. för mig har detta mer substans än som stadsfestivalerna är uppbyggda just nu, och kanske måste sverige närma sig europas övriga städer i fråga om kulturarrangemang.