söndag 24 juni 2012

en patriarkalisk genusordning eller något annat….

när man reser runt i europa är det självklart att man jämör olika fenomen.

genusordning. vi har i västeuropa haft en kvinnlig frigörelse och den har sett olika ut i olika länder. men den är.

och denna genusordning av jämställdhet mellan könen är av godo för samhällsutvecklingen, men den kan se olika ut.

särskilt märkbart blir det i jämförelse med balkan länderna, där rollerna är mer än låsta. de är cementerade.

i baltikum finns också en tydlig genusordning men i den yngre generationen sker är förändring, troligen genom utbildning och information. dator, i den äldre generationen kan finnas viss motvilja mot ny teknik emedan i den yngre generationen är det ingen skillnad mellan kvinna och man och dator. och det får vi vara tacksamma för.

i balkan finns fortfarande en motvilja mot att kvinnor skall bli för tekniska, för självständiga. och denna genusordning kan får konsekvenser för den frigjorda unga kvinna som reser runt i östeuropa. man glömmer lätt bort detta.

som ung modern kvinna i tjugoårsålder har man kanske svårt att sätta sig in i den makedonska medelålderns kvinnas livrum, eller den bulgariska kvinnan, om man inte blir påmind om det. det är inte självklart att dessa kvinnor har full information, av tradition, och detta ger en viss karaktär åt dessa länder. manenns privilegier och mannen som överhuvud kan verka märkligt för den frigjorda svenska eller tyska kvinnan som självklart har fått en uppfostran av frihet under ansvar. att själv söka sin information och själv ta ansvar för sitt agernade.

i dessa kvinnliga respektive manliga roller och domäner är informationen olika. det finns ämnen som inte skall beröras respektive enbart hållas inom genusordningen, och frågan blir hur skall informationen konstrueras inom eu för att matcha dessa länder.

och skall man ta hänsyn till detta.

en liknande debatt har förts i sverige om de invandrande gruppernas genusordning och dess bevarande som familjesystem.