fredag 5 augusti 2011

Beduinens bubbla i ett kritiskt perspektiv

I mångkulturalismen kan man prata om kultur som singularis eller pluralis. Kultur föreställs i mångkulturalism som en box eller en container som kan innehålla människor. Dessa människor blir därmed fångar i sin egen kultur. När folk flyttar anses de bära med sig sin egen kultur. Kultur blir då en mobil bubbla runt dessa människor.

källahttp://perherngren.blogspot.com/search/label/container-världsbild

 

här beskrivs indivien som en färdig produkt. alla egenskaper är fullt utvecklade och individen är statisk.

och ändå har vi utbildningar.

och ändå gör vi så att om ett barn är onormalt klumpig försöker vi hitta aktiviteter för att träna upp motoriken. och vi lägger ner mycket tid på att hitte en aktivitet som är rolig.

fotboll, simning, gymnastik eller cirkusskola. för att individen skall släppa sina fördomar, sin container av stelhet och ovilja till rörelse, här gäller det kroppen.

och vi har människor som vill lära sig franska språket och flyttar till frankrike och med hjälp av de strategier och metoder individen har lär sig individen det nya språket. det kan vara tyska studenter och det kan vara afrikaner från de forna kolonierna.

och hur placerar judith butler den grupp av nomader som bevisligen finns. samer, beduiner osv. hu är deras container beskaffad. de flyttar ju för att det är deras kultur. hur är deras container beskaffad.

det är möjligt att jag inte har samma erfarenheter som judith butler, men som container teorin beskrivs har den brister.

den förutsätter att alla människor är bofasta, alla människor flyttar mot sin vilja.

vi har en stor rörlighet på arbetsmarknaden inom EU.

vi går emot ett standardiserat skolsystem för att underlätta rörlighet inom EU.

däremot kan man påpeka eftersom butler plaskar runt i genusdebattens sjö av vågor,idéströmningar och magplask.

här kan man påpeka att genus ordningen inte är likadant definierad i alla delar av världen, och att de personer s container man möter i den nya miljön kanske borde storstädas.

östeuropeiska mäns container, den har samlat mycket under årens lopp. och det är stor skillnad på en östeuropé på hemmaplan och utomlands, och det är stor skillnad från generation, till generation. då detta är en kultur som är öppen för nya människor, nya kontakter och nya idéer. detta gör att generationsväxlingarna är ett intressant studieområde.