fredag 5 augusti 2011

Här i sydvästra Frankrike är det trevligt….

 

Kalkstensfasaderna är omväxlande och utan klotter. Maten i livsmedelsaffären är av god kvalitet. Vädret är mer än behagligt och tidningarna på internet är innehållsrika. Nyheter, mode, musik och bokrecensioner.

Hotellen är pittoreska och man hinner fundera.

Innan man besöker Frankrike bör man läsa in sig på nyheterna och ha ett par uppdaterade litterära referenser. Man bör känna till poststrukturalismen och postmodernismen samt veta vad som gäller inom modern arkitektur och konst.

Då kan man känna sig klädd.

Fransmännen vill helst prata franska och det får man väl acceptera. Vi är i Frankrike.

I de stora städerna finns människor från jordens alla hörn och jag anser att eftersom Frankrike har ett eget rikt kulturliv kan de nya grupperna lätt hänga på, och det kan bli intressanta kulturella möten, influenser och nya konstellationer skapas. Det finns ett levande kulturliv och en levande debatt, I Sverige är kulturen uppdelad, och en stor stor del av detta är de stora städernas konstruktion, med ytterområden som har sin kultur och kärnor som har sin kultur. Dessa två sektorer möts sällan naturligt utan det blir konstruerade sammankomster och det kan vara bra men det kan vara besvärligt.

Det finns en orörlighet i svenskt kulturliv, en tröghet och en tendens att enbart stödja säkra kort. Man vill inte gärna pröva något nytt, och man vill heller inte fastna i gamla hjulspår.

Kulturbegreppet är odefinierat och har fastnat i en slags festival definition., som består i försäljning, gratis musik och mat.

City art link är förhoppningsvis en väg till förnyelse. Kulturlivet i linköping är stort och djärvt. Linköpingborna är vana att möta spektakulära nya företeelser och under denna kulturhelg city art link kastar man sig in i framtiden.

Jag ser fram emot att besöka detta evenemang. Det kan vara inspirerande. Men inte i år. Hinner inte.

Mitt nästa kulturprojekt är fransk bokhandel.

Jag har läst en del av duras och ravalec på originalspråk och vill gärna fortsätta med detta. Genom sin riktning av fragment och distinkt språk. Kan de för en fransman tyckas enkelt, men för mig fungerar det utmärkt.

Solen skiner och jag ser fram emot att resa ner i Baskien. Fred 2006 och vad händer fem år senare?

I detta område figurerar tre språk brevid varandra. Spanska, franska och baskiska. Spanskan följer nationsgränsen, franskan följer nationsgränsen och baskiskan följer det baskiska folket. Intressant.

Här är Pyrenéerna som just nu är föremål för fotvandringar. Man gör mycken PR för att fotvandra i olika svårighetsgrader i Pyrenéerna. Detta skall tydligen vara en fantastisk naturupplevelse.

Annars är den stora flugan : fotografering. Kurser och kameror och kringutrustning är en riktigt het potatis i frankrike. För både proffs och amatör.

Det finns kurser i modefotografering, reportagefoto, porträtt och naturbilder.

Det är tydligen olika egenskaper som avgör vad man är bra på. Är man bra på mode så är man kanske inte bra på reportagefoto.

här i frankrike är tåget uppbyggt i TGV, sncf som är rikstäckande och ter som är regionstäckande.

Nu känner jag kroatiska journalister, italienska journalister, tyska journalister, lettiska journalister och franska journalister. Men inga svenska journalister. Det är märkligt.

Dessa journalister har erfarenhet av krig, ockupation, organiserad brottslighet och nykolonialism. Då har man kompetens.

Och så får man ändå anse att Köpenhamns fashionweek var en knallsuccé.

Jag ska miniblogga nu i disqus, pröva något nytt.DSC02723