tisdag 13 november 2012

eskilstuna i november

att handla cigaretter en tisdagsmorgon i eskilstuna centrum, ger en känsla av fientlighet. man vill inte ha turister. man följer efter. unga människor är inte i skolan och kvinnor med dålig självkänsla kanske avundsjukt ser på mina extremt långa ben och stailjade gångstil.

man vill inte ha turister. och detta får man väl respektera. detta är en stad för de boende. man har eskilstunakuriren, kläderna i affärerna är snäppet över lägsta godtagbara standard. mycket bylsiga täckkappor, inga accessoarer och mycket tygskor. lite billigare lite praktiska.

lägg ner hotellen bara, så ingen missförstår budskapet, och tror att man kan ta in på hotellet, gå på stan och kanske se en skulptur.

det är tydligen så att svensken har en mättnad på besökare. man är trött på främlingar och vill kanske hitta sin egen balans med de boende. detta får man respektera.

danmark, norge och finland finns ju. dessa huvudstäder har en lite annorlunda inriktning. norska oljan har gett en positiv effekt på industrin och tjänster. helsingfors anses vara en av världens vackraste städer och norge har en spektakulär modern arkitektur. självklart skall man respektera svenska människors vilja. och har man ingen anställd personal, ingen ordinarie har man i princip redan stängt. jag kan aldrig tänka mig att de personal jag mött i det fyrstjäriga hotellet utan språkkunskaper och känsla för vett och etikett är anställd utan är väl tillfälligt vistandes i hotellet, eftersom någon har sagt att man vill ha arbetsbyte.

vi citerar gärna i sverige, utan att precisera, sätta citatet i tid och rum eller ens ange den kontext citatet är hämtat från. och då kan man inte svenska, man kan inte prata. så är det bara-

alltså. eskilstuna tycker inte om turister. åk till oslo eller köpenhamn. det är mitt tips. underbara städer med en känsla för anständighet, och utan rödmosiga blondiner.