tisdag 13 november 2012

ordfront anger tonen i förklaringsmodell…

i senaste numret av ordfront finns ett temanummer om yttrandefrihet, och jag anser att debatten kansek borde vara lite mer nyancerad och kanske lite merinriktad på yttrandefrihetens återvändsgränder.

det finns alltid två sidor av samma mynt. dock har den skribent som beskrivit ungerns inskränkningar av yttrandefriheten nått oss i sin beskrivning, och hon är kvinna.

detta är min bild av den östeuropeiska yttrandefriheten, felaktig eller korrekt. diskutera gärna detta.

denna grupp gör skillnad på det privata samtalet och det offentliga samtalet. det är en grundförutsättning. och det kan uppfattas som falskt och tvetydigt för en utomstående men inte för en i gruppen.

i den privata gruppen diskuteras ofta en händelse ett fragment. någonting har hänt och man försöker förstå. och är gruppen harmonisk, balanserad har man en attityd av öppenhet. man ser händelsen ur flera aspekter är noga med att relatera till historien, platsen, lagar och regler. vem som sa vad och så vidare. och detta är bildande. man lär sig och flera åsikter kommer upp. kvinnor, barn, hemmafrun, yrkesarbetande osv.

men om klimatet är negativ, sluter man förståelsen och öppenheten och blir ganska kategorisk. detta är mänskligt. att tala fritt och inte använda den formella åsikten som norm i samtalet, från media eller universitetet är en balansgång, och speglar mer gruppens hälsotillstånd än verkligheten.

och detta får konsekvenser.

men det finns en poäng i det privata samtalet. tvserier dubbas ofta i dessa länder och jag har sett CSI agenter tala serbiska. lettiska osv. och i en kontext av amerikansk medelklass bli csi en lustifikation av den nyfikenhet och den amerikanska människans märkliga fokus på detaljer, emedan detta i serbien eller lettland blir helt förfelat. det blir ett ideal.

ironin är alltså en social konstruktion. och yttrandefriheten måste tillåtas att ha språkliga konventioner. ironi och lustiga poänger måste få utrymme i den lokala debatten, utan att misstolkas och vändas emot uttalaren av en grupp från främmande land. det hela blir löjligt. ordfront är en skarp och intressant tidskrift, men jag saknar en nyansering.