fredag 9 november 2012

rollspel på stationen…

under gårdagen var det rollspel på stockholms central, alla var där.

det har varit rollspel på tågstationerna i berlin, frankfurt, munchen, strassburg och liege. ja på flera strällen i europa. och detta får vi ta seriöst. jag var zigenare. och sa fräcka kommentarer.

och vakterna var tillfälliga. först gick de civilklädda och sedan hade de fått låna kläder och lekte patrullerande. kläderna passade inte, men vi mörkar. vi mörkar, vi leker journalister. och tågpersonalen var tillfällig.

hur var det nu där i liege, på det trestjäriga hotellet när den utklädda kocken frågade om jag pratade spanska, hade han ett DALF-diplom för att arbeta i köket på det trestjärniga hotellet, eller hur kommunicerade han med belgiska leverantörer och gäster, hur tog han kontakt med dem. eller var han bara där för att hämta socker.

och var det inte han som dök upp i vimmerby, han mådde dåligt och behövde sova. tror jag det, att han mådde dåligt efter den medicineringen. men mörka, det här. vi måste förstå att belgiska trestjäriga hotell har lite högre ambitionsnivå än att ha spansktalande outbildad personal i köket. de belgiska gästerna är van vid en helt annan matlagning och ett annat bemötande. och i belgien betalar man för sockret. hotell är en känslig bransch, och jag rekommenderar inte att leka där.

Liege, det var rollspel i liege. folk åkte buss. folk promenerade på tågstationen, svenska människor i sämre kläder. belgarna uppfattade svenskarna som dåligt allmänbildade. man fick ingen kontakt med dem, de visste ingenting om det som händer i världen.

har man inga tidningar i sverige, läser man inga internationella tidningar i sverige, frågade man mig.

och man hade åsikter om invandringen i sverige. man undrade varför de inte hade utbildning. eller studerade utomlands, varför spelade de rollspel? och varför skulle detta rollspel vara så simpelt. vandra på tågstation. klä ut sig? men det måste man väl fatta att om man arbetar med folk måste man vara allmänbildad, flerspråkig och ha läst dagens tidning. är man född dum eller?

vad har svenska människor för bild av europa och europeisk arbetsmarknad. det varslas folk i sverige. att det var anställningsstopp vid naturlig avgång, det vet alla utom svenskar.

och nu har man varslat, tjänster skall försvinna. och kanske är det så att man måste närma sig europeiskt arbetstempo, och ställer samma krav på utbildning, anpassning och allmänbildning som i europa. och det bör man förstå, att kan man avvika två timmar från arbetet under arbetstid och detta inte märks, då har man för lite att göra. och detta kan man inte acceptera i en fri marknadsekonomi. större konkurrens, och större krav på språklig och att förstå verkligheten korrekthet.

alla tågstationer, busstationer i europa har kameraövervakning, liksom alla hotellkorridorer, hotellreceptioner, matsalar och entreer.

och dessa övervakningskameror studeras av ledningen, det får man anta.

stockholms polisen, och politiker studerade rollspelet på stockholms tågstation under gårdagen och fick se en zigenare trakasseras av utklädda människor. man gick i vägen. man sprutade otrevliga dofter, man stod och tittade, man satt och tittade. man följde efter, en zigenare. det var ett rollspel. jag hade klätt ut mig, en mössa. hur mår du? och vem har gett tillåtelse till detta. arbetsgivaren eller är detta en produkt av ett uttalande från göteborgs förort. en outbildad spansktalande man som tyckte arbetsbyte var helt okej på svensk arbetsmarknad? han hade egen anställningsshow i förorten. och avvek från arbetet. mixade unga graffittimålare med en daghemsverksamhet för krigsdrabbade barn.

han frågade mig om jag var lesbisk, eller om jag onanerade ofta. det är förbjudet att ställa sådana sexistiska frågor i sverige till kvinnliga kollegor, men han tyckte jag var lat och osexig, så det avsåg inte mig, det är rasism. men det förstod inte han. det var mycket han inte förstod. många jämställdhetsfrågor, diskrimineringsfrågor som han inte förstod, ingen hade sagt något. vi har utbildning i sverige och skriftlig information, det bör man veta när man arbetar på svensk arbetsmarknad, eller europeisk. den nivån var det i förorten och är fortfarande. det visade gårdagen. övriga europa har under lågkonjunkturen verkligen satsat och investerat på sitt humankapital, medan sverige spelar rollspel på tågstationer. jag kände igen ansikten. vi mörkar, det är pinsamt.