måndag 26 november 2012

något att fundera på…

när man bor i förorten i göteborg kommer det alltid en högfärdig donna och säger spydigt

det kan du fundera på!

och då gör jag det.

norviks hamn, den planerade hamnen i nynäshamn. vilken nationalekonomisk teori ligger till grund för detta projekt?

att sverige står utanför den euroepiska unionen är ett faktum. genom att behålla den svenska kronan behålla vår valuta flexibel för låg och hög konjunkturer.

och nu får vi väl anta att lågkonjunkturen fått fäste i allas medvetande. vilka trendanalytiker har indikerat en ökad import och export. och ger inte detta en inflationistisk politik, vilket fördyrar levnadsomkostnaderna i det dagliga livet. hyror, livsmedel, konsumtionsvaror, emedan kapitalinvesteringar kan ha en viss fördel i detta ekonomiska klimat.

men behövs en ny hamn. de hamnar mellan strömstad och stockholm är av varierande effektivitet. kanske man skulle se till uppfräschning av befintliga hamnar och kanske detta skärgårdsområde kunde lämnas orört.

östersjön är känslig i många aspekter, och nu i den debatt om haven kanske det vore klokt att lyssna på miljörörelsen i fråga om hamnen.

och de boende vill ha orörd skärgård.

och jag har en känsla av att oljeskeppen hellre går till karlskrona, en känsla bara.

jag hade äran att möta en grupp unga damer som enligt uppgift var kommunal ledning. denna vecka gällde det likabehandlingsdag. vad nu detta innebär.

att undersöka resväskan och prova sängen på de tre och fyrstjärniga hotellen kanske inte räknas som lika behandling utan är mer ett uttryck för diskriminering. de polska städerskorna har en viss erfarenhet av att diskriminera zigenare och judar, alla vet.

vi vet inte mycket av det som händer i östeuropa just nu. små valutor, liten export och stor import, samt en eftersatt jordbrukssektor kanske inte är den bästa kartan för en lågkonjunktur. att satsa på infrastruktur skulle var en naturlig väg, men jag tror valutan sätter stopp för detta arrangemang. men vem vet, de kanske har egna nationalekonomiska teorier.

de har ju redan visat att de har en egen definition av vad en turist är, genom att ställa frågan

är du prostituerad?

vi skall vara mycket tacksamma att vi inte vet vad som försiggår i dessa länder denna dag och 2013.

turism vid havet?