fredag 28 september 2012

internationell journalistik under luppen…

internationellt sker en omvälvning av journalistiken. yrkesrollen analyseras och förändras. man skapar en relation mellan papperstidning, nättidning, betalt information och gratis information. man skapar en relation till facebook. twitter, privata amatörer som tolkar verkligheten utifrån dagsform, humör, eller tidigare händelser och delger sin analyser på facebook, för sina vänner.

de imperfekta av tim rice beskriver mediavärlden ur ett amerikanskt perspektiv, och journalisten från ryssland beskriver journalisten som en underjordisk varelse i en värld som är över. skarpa betraktelser i ett sken av rannsakan.

vem kan information. vem behöver information. vem ger information. och vem mottager information.

och i sverige masar man på. lokaltidningen, gratistidningen, kvällstidningen och tvnyheter, texttv nyheter och internet. små fragment. och tidskriftshyllorna i pressbyrån blir mer och mer nischade. motortidning, båttidning, motionstidning eller recepttidning.

ett tecken i tiden. specialinformation. specialist och expert på sitt område. sin lilla sfär i tillvaron. det är det här jag kan. det andra får andra ta hand om.

jag har nog inte läst en enda artikel, ett enda reportage i svensk dagspress som ifrågasätter journalistens roll i allt informationsflöde, en enda journalist som menar att professionell information är annorlunda beskaffad än amatören, grannens eller barnets.  och i detta kan svensk media enbart självdö. man är helt avvikande från övriga europas nyhetstrend. den franska eller tyska befolkningen skulle aldrig acceptera den information som ges dagligen i svensk lokalpress. det är skoltidning. och man försvarar sig med att man ger det som folk vill ha. man har en layout som är av gud instiftad för att folk skall känna igen sig lätt och hitta i tidningen på sex ark. detta var kanske en viktig synpunkt i informationens fyrtiotal, men inte nu. tiden har gått, utveckling, teknik och informationssökningar se helt annorlunda ut idag är då layoutdebatten fördes.  alla människor bearbetar information annorlunda idag än på fyrtiotalet, eftersom utvecklingen sker.  och de pressetiska reglerna är en mall för hur professionell information skall ske i sverige. detta är inte samma sak som man skickar pikar och påpekande till vänner och bekanta genom tidningsrubriker. är man inte med i den internationella debatten eller. är man inte språkkunnig. informationen är uppbyggd på olika sätt, olika språk och bilden kan se olika ut. man har nya fokus, nya tidslinjer. och intar ofta en kritisk attityd till det som sker. kanske detta är en ny objektivitet.

man ger i den utländska journalistiken bakgrundsfakta, som ger läsaren en chans att själv förstå det som sker. bakgrund, eller runtomkringfakta. utan denna fördjupning blir verkligheten fragmentarisk,  och den lilla världen, kvarteret, facebook blir referensen för hur världen är uppbyggd.

och när man kommer utomlands i tygskor och tajta jeans, kanske man anses som en kusinen från landet. och man ödslar inte särskilt mycket tid på att informera om platsen, miljön och framtidsplaner. utomlands kanske turisten från sverige, ses som en börda. någon som inte tillför något. man vet aldrig. okunnig, ställer fel frågor, kanske ointelligenta svar osv. den självutnämnda journalisten från sverige, i undersökande journalistik. på sitt eget lilla vis.