söndag 16 september 2012

läskunnighet

i svensk läroplan för grundskolan står att eleven i femte klass skall kunna läsa enklare texter  högt och med flyt. vilket innebär att orden uttalas korrekt och texten inte avstannar vid flerstaviga ord.

detta förväntas en elvaåring i svensk skola klara av.

och hur lär man sig att läsa en enklare text högt och med flyt. man bör ha vuxna omkring sig som klarar det. på daghemmet kanske man kan kräva att personalen klarar av att ha högläsning ur en sagobok istället för att servera kaffe till sina påhälsande vänner . och i skolan kanske man kan ha lärare som klarar att prata ordentligt.

detta leder till att de daghem som följer läroplanen för daghem där högläsning ingår i omvärldsorienteringen ger barnen en bättre plattform än de som outbildade passar barnen och kollar i deras extrakläder och ställer frågor om hemförhållanden.

och om man betänker att en tvåveckors språkkurs för ungdomar ger ett språk, som just ger den kunskapen, eleven kan läsa högt enklare texter med flyt och korrekt uttal som är ett av kriterierna för kursen så faller alla försvar för att ha outbildad personal. det är ointressant.

sätter vi därefter fotbollen i krysset på tvrutan, så finner vi svenska blondiner som läser tvnyheter, stakande eller dialekt eller genom näsan. man säger fel, man hittar inte ordet och man har inget flyt i texten som man läser innantill. man har inte själv tagit reda på nyheten utan fått en lapp som man skall läsa, och detta klarar man inte av.

vädret, man har inte själv satt ihop vädret utan ger ett referat. och det klarar man inte. använder man dessutom cocktailklänningar i nyhetssammanhang eller presentation av vädret undrar man har de inga ideologier. har man inget begrepp om verkligheten. är man tio år i huvudet och klär ut sig eller vad håller man på med. och förväntar man sig att svenska tittare skall reagera. det finns andra länder med nyhetskanaler. man byter kanal bara. liksom man säger upp prenumerationen på tidningen. det är inte värt pengarna.

man har vissa förväntningar som läsare, man har vissa ideologier om vad som är nyhet,skvaller, lögn och förtal. man har studerat pressetiska regler i skolan och anser att tioåringar inte är mogna att sköta nyhetshanteringen i sverige. mental ålder. att se fräsch ut.

att vara fräck är ingen ideologi. det är att koppla bort hjärnan och använda sitt kvinnlig nedre uttryck. och ingen är intresserad.