måndag 17 september 2012

semester-t-shirten

jag finner ämnet tshirt mer och mer aktuellt. den vanliga tshirten som man köper för att använda, och dessa evanemangstshirts. funktionär-t-shirten,festivalt-shirten, konsert-t-tshirten.

behöver världen mer t-shirts med tryck. och i så fall, vad händer om man hittar ett ersättningsmaterial för bomullen. eller recyclar fibern, bomullsfibern.

hur mycket mark och hur mycket vatten behövs i den tropiska klimatzonen för att producera 1000 semestertshirt med tryck. och vad händer om man frigör denna mark och detta vatten, genom att hitta ersättningsmaterial till semestert-shirten.

kan man bygga hus på marken eller skolor eller hitta andra grödor. jag har lite svårt att använda bomullstyger i min sömnad. tvivelaktiga produktionsvillkor och bekämpningsmedel gör att jag väljer nyare material, helst. det är inget fel på bomullen som produkt, men den tas för givet, och jag vill inte riktigt acceptera detta faktum.

eller vitt socker. hur mycket mark och hur mycket vatten behövs för att tillverka socker till det spunna sockret som vi köper på tivolit, finns det ersättningsprodukter om man vill äta något annorlunda på sitt tivolibesök.

ska världen bli tråkig. svar ja.  nu skall semestert-shirten tillverkas i ett miljövänligt material med ett miljövänligt tryck och det skall ske en produktutveckling. en tygservett, eller en bandera, eller varför inte ett tyg på metervara. så individen kan vara kreativ och knåpa ihop sina semesterkostymer. vara lite aktiv på semestern. kanske backpackern kan köpa sin ryggsäck, sina bekväma skor med en loga I LOVE BERLIN på.

grundfrågan blir. behöver världen fler tshirts i ren bomull med tryck på? eller kan man tänka sig ett annat material.

och ger det ett solidariskt och medvetet intryck att komma i denna t-shirt, när man reser runt i världen och upplevelsekonsumerar. ska köpa lokala souvenirer, autentiskt hantverk eller bara uppleva atmosfären. jag får helt enkelt inte ihop ekvationen. fotbollströjan med tryck är inte i bomull. supporterklubben har tänkt. så märkligt.