onsdag 12 september 2012

jag ser på arkitektur, jag läser om arkitektur, jag är i berlin

P9120003berlin är kommunikation, information och arkitektur.

så eftersom jag är i berlin passade jag på att köpa lite arkitekttidskrifter som inte finns i sverige.

inspiration design

future och detta var nummer 32

det var kranar, fönster och möbler. vi har sett et förut.

och det var cyklar, inget revolutionerande, men de smala ramen och det smala styret var med, så man kan parkera i cykelstället i staden. och detta tackar jag för. de överfulla cykelställena kräver en slimmad line utan utskjutande kablar och ringklockor och pinnar och grejer. en tajt design, och lätt för man ska bära den uppför trapporna. och nu var det så.

men jag undrar om det inte finns en liten hype på serbien. serbien är ett vackert land, och särskilt i bergen. den traditionella fyrkantiga bostaden med toppigt tak finner man i modifierad form i en av tidningarna. 9 gånger 9 meter. detta hus var byggd av sten i boxar av stål. och huset var så fantastiskt. ljuset, planlösning, modernt och korrekt.

källa www.titusbernhardarchitekten.com

ett hus hette 11 gånger 11 meter och hade stående genombruten panel vilket gav huset en höjdkänsla. intressanta lösningar och fräscht och modernt.

dock kan man påpeka.

man bär inte i dessa moderna designhus. trappan är smal och utan räcke. om man bär en tvättkorg, eller ett barn kan det kännas tryggt att ha ett räcke.

köket var i rostfritt och natursten, bra ljus men jag saknar arbetsbänkar med industriglaset. det finn i framförallt sextiotalets industrilokaler glasväggar av fyrkantiga fyrkantiga glasburkar som man använde som vägg och ljusinsläpp. dessa har jag tänkt använda i arbetsbänken i köket med ljussättning underifrån, fräckt eller. men jag såg inte det någonstans. men jag vet att det går.

annars bra layout. kul att se belgrads nya projekt vid floden. beton hala waterfront center, vid strandkanten.

och här har jag en liten fundering. skulle man inte kunna ha en turistsatsning med de sk glass bottom boat. turisterna packas ner i glasbottenbåten och en strålkastare på 500 watt, så får de se en flodbotten i serbien. lite fisk och lite vattenväxter i en sötvattens reservoar i form av flod. de är säkert uppskattat.

och vi önskar belgrad lycka till med sitt vattencenter.