måndag 24 oktober 2011

cadiz i gryningstimman….

cadiz är en vacker kust stad, denna dag regnade det och hösten är här.

klockan slog sju i katedralen då jag började min dag.  en vandring runt i staden, som vaknade tidigt denna måndag och stadens artificiella ljus byttes mot den grå gryningen vid halv nio. stadens katedral i barock och ny klassicistisk stil enligt guiden,, var ett oväntat möte denna höstmorgon i spöregnet. den var behändigare. katedraler kan ofta bli pompösa och man blir ödmjuk, men denna kändes lättsammare och mer tillgänglig. jag brukar göra dessa promenader tidigt på morgonen och känner mig störd och kontrollerad i denna tidiga timme av nyfikna efterföljare.

2012 skall denna stad vara kulturhuvudstad vilket ger en vacker inramning åt kulturen. staden har en vacker arkitektur och ett spektakulärt läge genom att vara omgärdad av vatten på tre sidor. den spanska kulturen är kanske inte min favorit , men den har säkert sin publik. den lokala kulturen handlar mycket om att  driva med politiker och fenomen i samhället, vilket för mig verkar lite överarbetat då man är mycket känslig för kritik i det privata livet. det finns alltid ursäkter varför man inte hunnit eller varför man inte kan…politiker är inte valda för sin enfald utan just för att man driver samhällsutvecklingen framåt, man driver inte med samhällsutvecklingen.

det enda jag har att säga i denna kulturella cirkus är att titta över skräphanteringen. när jag söndag morgon hittar resterna efter en kulturell trupp i en portuppgång. jag besöker ett café denna söndagsmorgon i sevilla och framför mig sitter två kvinnor, de äter frukost tillsammans och diskuterar och pratar. jag kan inte tänka mig att dessa två spanska kvinnor slafsade patatas fritas ur en kartong  och halsade öl i en portuppgång i den sena lördagsnatten. det var en annan typ av kulturella fria rebeller som ägnade sig åt detta.

sevilla är en fantastisk stad, men den sortens turism som besöker staden är för okänslig och för egocentriska, i sin egen bubbla, för att

kunna optimera stadens intentioner. de är där för att konsumera upplevelser, och det kan man göra, men det passar inte mig.