onsdag 12 oktober 2011

på väg till Sevilla….

efter en snabbvisit i Sverige styr nu resan till Sevilla. Andalusien och flamencon.

det blir nog inte så mycket studerande av flamencon  för min del, utan mer arkitektur.

Sverige. jag läser resereportage på nätet. jag hittade en artikel skriven av en unga dam med benen i var kultur. ett bene i Sverige och et ben i Serbien. en andra generationens invandrare, som vid ett besök i huvudstaden Belgrad guidar oss in i det moderna Belgrad. de ungas Belgrad.

vi fick en bild av hur unga människor upplever en ny plats. en bild på en kaffekopp, en målande skildring att det händer saker i Belgrad. något har förändrats sedan sist. och nu hade det startat ett nytt kafé i Belgrad.

och i positiva ordalag beskriver denna dam med två ben, ett ben i vardera kultur inredningen i Belgrads kafé.

verkligen informativt. man skulle kunna kalla det innovativt. att utifrån fragmentet dra slutsatser om Serbiens huvudstad.

att utifrån denna inredningsbeskrivning förstå, unga serbers intressen, musiksmak, klädtrender,

tränar de, spelar de rugby. vilken litteratur läser de och hur sker den unga debatten. vilken inställning har de till religion, politik ekonomi, etc.

den unga generationen som skall ta över….

det är så intressant att läsa hur en liten vanlig människa ser på den stora, stora staden. och hur formuleringar och stilistiska grepp verkar ligger där de ska. ett fantastiskt flyt i texten och så bilden på kaffekoppen,

inte för mycket, inte för fint….

så innovativt. så avskalat.

och inte en rad om den ekologiska debatten. energifrågan osv. så medvetet. och i denna anrika tidning Göteborgsposten, ett forum för den fria debatten,  i en tid då myntet bara har en sida, djärvt styr GP sitt skepp ut ur farleden, in i nya okända vatten kanske en översvämmad källare i billdal.

simma lugnt i fablernas värld, och håll fanan högt i landets ordets makt.