onsdag 26 oktober 2011

infrastrukturellt fiasko…

Om cadiz var ett infrastrukturellt mönster är ronda dess raka motsats.

När det inte finns lekplatser i stadskärnan, blir frågan

Vem har rätt till staden.

Ronda har etablerat sig som spansk turistort och vänder sig främst till den spanska turismen.

Detta ger lite exklusivare varor. Alla turism drar med sig en viss typ av människor och här i staden har ett stort antal latinamerikaner etablerat sig, och de har ingen flamencotradition och de har ingen politisk tradition.

Här florerar de låga känslorna fritt. Och en latinamerikan säger det han vill, sant eller inte bara det låter bra. Om dagens unga människor skulle vilja ägna sig åt en sportaktivitet. Simning, cykel eller aikido kan man glömma det. Unga människor skall vara med sin familj. Eller promenera på de smala trottoarerna.

Detta är ett skämt till stad. Det ligger vackert, bilarna har access överallt. Husen är vackra, men det har hänt en del sedan staden byggdes. Och det är få av dagens unga som kan etablera sig som matador. Inte för att det är ointressant, men arbetsmarknaden för matadorer är begränsad. Staden har en av landets äldsta tjurfäktningsarenor.

Här är den unga generationen helt annorlunda än i sevilla och cadiz.

Och det är möjligt att man tycker att en äldre man och en yngre kvinna är ett lämpligt försäljningsargument i ronda. Men för mitt vidkommande som anser att privatliv och offentligt liv är två helt olika saker, drar detta ned det redan låga betyget.

Ronda är annorlunda är övriga andalusien och jag är ganska övertygad om att detta beror på den stora latinska befolkningen som utan att tveka anser sig klara av de flesta arbete, och de flesta uppdrag, och så blir det inte så. Och detta har vi sett nu.

För man vill ju så gärna lyckas….