onsdag 26 oktober 2011

från emmaboda till ronda….

Ja här i andalusien kan man verkligen bearbeta alla sina barndomens oförrätter.

Här kan man galoppera på stranden på hästar, andalusika hästar som korsats med arabiskt fullblod. Och det är inte kattskit, det är klös i dessa kusar. En upplevelse.

Och här i andalusien kan man få tårtor dekorerade värdig en kunglig hovleverantör.

Och här i andalusien kan man få en äkta hombre flamenco som dansar bara för dig med inåtgående klackar och castanuleos.

Här kan man verkligen bearbeta sin barndoms oförrätter.

Varför mamma inte kunde skjutsa till ridningen för hon arbetade skift. Här i andalusien kan man förverkliga alla sin barndomens drömmar.

Personligen vandrar jag förnöjt i stadens trädgårdar, tittar lite på hus och studera menyerna utanför restaurangerna.

Går man in på ett kafé för att köpa cigaretter, kommer man ut med en matsedel för kommande tre veckor. Här finns verkligen mat. God mat i alla prisklasser. Från det enkla hushållets husmanskost till exklusiva spanska delikatesser.

Från ronda, von oben, styr jag nu min färd mot granada, till palatset alhambra, och får lite inspiration hur man kan leva.

Jag har nu upptäckt två nya domäner i andalusien.

Apelsinjuicemaskinen Zummo, som pressar färsk apelsinjuice enligt ett mekaniskt schema. Man stoppar apelsiner i en korg uppepå, maskinen är etthundratrettio centimeter hölg och trycker på en knapp. Och se, ett skådespel startar och svaret blir ett glas nypressat apelsinjuice, och restprodukter i två fack. Helt otroligt.

Den andra domänen är andalusiern, en spansk häst som kan göra cirkuskonster. En häst med naturligt böjd nacke och används för dressyr. Men den spanska skritten överlåter jag till proffsen. Men hästen är så vacker. Varmblod.

Men apelsinjuicemaskinen zummo. Är min favorit.

var kom inspirationen till spanienresan.

svaret blir tveklöst: bodega el toro i emmaboda. ett svenskt landsortshotell med spanska influenser och det tycker vi om. i sverige.DSC02570