fredag 14 december 2012

berlin är en metropol

och till denna metropol kommer folk i tygskor och en täckkappa, fullständigt övertygade om att deras närvaro förgyller stadens renome.

och utan att ens ha läst en dagstidning, inte kan ett enda dugg om fashion, konst eller litteratur anser man sig utan vidare att man är kapabel att arbeta på trestjärniga hotell i denna metropol.

matpriserna har gått upp kraftigt, kanske beroende på de snatterier ur mataffärer och caféer, som följer av turismus från folkhögskolans vänner, som ska påverka.

och denna metropol har ballett, cirkus och teater. men dit kan man inte gå i tygskor och täckjacka.

och helt plötsligt skall ha privatliv, och är så märkvärdig att man ska ha någon annans rum. och prova kläder. i denna metropol kommer förortens medlemmar och skall påverka ursprungsbefolkningen.

under 2010 reste jag i östeuropa, och hade på resan möter jag en mängd fransktalande människor.

2010 inleder frankrike ett froskningsprojekt med havet i fokus, och om detta har östeuropa ingen aning. de kan inte läsa sin hemlands dagstidning än mindre de västeuropeiska, men man kan städa på hotellet och skapa egna regler för vem som skall få tillträde och vem som skall stå utanför, beroende på vad man tycker.

man inventerade östeuropa från golv till tak, ekonomi, ekologi, demografi, skolsystem, infrastruktur, och om detta har östeuropa ingen aning. polens klatowize, zagrebs gatunät, där man fick betala statskatt för att gå på gatorna och använda papperskorgarna. men ingen visste vad som pågick. man skulle ha information.

och jag är ganska övertygad om att matpriser gått upp, hyror, bensin, värme osv.

och om detta har östeuropa ingen aning om varför det blev så. inflation, lilla vän. inflationen äter upp valutans värde.

och berlin, v ad gör du i berlin lilla vän. betalar du skatt, när du gratisåker på sbahn.

har du läst på om tysk design så man kan prata med dig som till en normal människa, eller skall du klä ut dig till polis.